Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Tweede Docfest toont tien spraakmakende documentaires van 22 tot 26
DOCFEST BRUGGE 2023 (c) DOCFEST BRUGGE 2023
Festivalnieuws

Tweede Docfest toont tien spraakmakende documentaires van 22 tot 26 

Van 22 tot 26 november 2023 vindt de tweede editie van Docfest Brugge plaats. De Republiek en Cinema Lumière presenteren een uniek documentairefestival bestaande uit tien maatschappelijk relevante films met een unieke omkadering. Onder meer een bootcamp spoken word, een interactief debat, impro jam dansen of een VR beleving zorgen voor een impactvolle filmervaring. Maar liefst vijf dagen lang en op verschillende, vaak speciaal voor de gelegenheid gekozen locaties, laat Docfest een brede waaier aan verhalen zien die uit het leven gegrepen zijn. Het programma bestaat uit Belgische en internationale films met een uitgesproken aandacht voor stemmen die te weinig gehoord worden.

Docfest wil op een frisse manier het genre ontsluiten en kijkers binnenloodsen in werelden die ze anders nooit zouden leren kennen. “Je kan documentaire zien als een vorm van doorgedreven journalistiek,” zegt programmator Tine Van Dycke, “Maar tegelijk is het iets magisch dat je als toeschouwer gedurende meer dan een uur kan binnenstappen in een onbekende context, een ander leven. Dit jaar zijn dat vaak de levens van sterke rolmodellen en hun zoektocht naar zichtbaarheid.”

Het festival opent op woensdag 22 november in Cinema Lumière Brugge met We are Fire, de Mexicaanse episode van de documentairereeks Draw for Change van Belgische productiehuis Clin d’Oeil Films. Dit is een zesdelige reeks waarin zes vrouwelijke regisseurs evenveel vrouwelijke cartoonisten volgen die zich via hun tekeningen verzetten tegen het onrecht dat ze in hun respectievelijke geboorteland ervaren. Hun werk zal in de vorm van een tijdelijke tentoonstelling te zien zijn in het Grand Café van De Republiek, tevens ook meetingpoint van het festival.

Mar Maremoto, de Mexicaanse cartoonist rond wie de gescreende aflevering draait, is aanwezig bij de opening net als regisseur Karen Vázquez Guadarrama. Maremoto laat met een muurtekening bovendien een blijvende indruk na in de stad. Naast de documentairefilm stapt de bezoeker die avond ook in de leefwereld van Maremoto via een bijzondere VR beleving die op Docfest in première gaat. Mariana Cadenas Sangronis, de regisseur van de VR-film, zal tevens aanwezig zijn. Tot slot stelt Catherine Vuylsteke op 25 november haar boek voor waarin interviews met de cartoonisten zijn opgenomen, en wordt een tweede film uit de reeks getoond.

Een andere parel om naar uit te kijken is She They Us van Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq. Deze visueel verrassende Vlaamse docureeks portretteert straffe vrouwen, zoals o.a. muzikante Charlotte Adigéry, die streven naar meer gelijkwaardigheid. Bij deze film geeft Nina Everaert een bootcamp spoken word.

De vertoning A way to B van Jos Putters en Clara van Gool richt de lens dan weer op een Spaans dansgezelschap dat grotendeels bestaat uit dansers met een fysieke beperking. Dansers van het Gentse Platform K maken het publiek warm voor de vertoning met een inclusieve impro-jamsessie. Iedereen die danskriebels voelt is van harte welkom, ook voor rolstoelgebruikers is er meer dan genoeg plaats.

Rebels brengt dan weer het verregaande ageism in onze maatschappij in beeld. Regisseurs Ann Peuteman en Brecht Vanhoenacker tonen unieke portretten van een andere weinig gehoorde bevolkingsgroep: 75-plussers. Na de film gaan ouderen en jongeren met elkaar in gesprek tijdens een blind date georkestreerd door Jong Volk. Geïnspireerd door Rebels brengt Jong Volk bovendien een expo tijdens Docfest in Burg 4. Daar wordt in beeld gebracht wat de twee generaties met elkaar verbindt.  

Belgische avant-première Apolonia, Apolonia is eveneens een aanrader. Dit kunstenaarsportret wordt vertoond in de intieme setting van een atelier in De Tank van Het Entrepot. Na de film wordt het publiek uitgenodigd om mee te spelen met het gezelschapsspel Art & My Career van kunstenares Olivia Hernaïz over de drempels die vrouwen ervaren in kunstwereld.

Tot slot staat ook de VR-installatie Nobu, Baba en Henk op het programma, drie korte documentaires over vaders met een migratieachtergrond van regisseur Sarah Blok en modeontwerper Lisa Konno. De installatie werd geprogrammeerd in samenwerking met Brugge 2030, FMDO en Refu Interim.

Docfest Brugge loopt van van 22 tot 26 november op verschillende locaties in Brugge. Meer info, programma en tickets via www.docfestbrugge.be  

Related posts