Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ARE YOU LONESOME TONIGHT?
ARE YOU LONESOME TONIGHT ? (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

ARE YOU LONESOME TONIGHT? 

In China hebben ze nog altijd iets met jukeboxen. We zagen ze in de Wong Kar-wai-klassiekers As Tears Go By en Fallen Angels, maar ook in het langspeelfilmdebuut Are You Lonesome Tonight? van Shipei Wen is er één present. Zoals de titel doet vermoeden schalt uit het apparaat de Elvis-hit, maar dan wel gezongen door een troubadour die blind is maar toch alles ziet.

De internationale pers vergeleek dit debuut met het werk van Diao Yinan (Black Coal, Thin Ice en The Wild Goose Lake) waardoor al gauw de term Chinese neo-noir viel, wat ook het geval is. Shipei Wen inspireerde zich op zijn eigen jeugd, want ook zijn vader was een kleine vis in het misdaadmilieu terwijl zijn dappere moeder er alles aan deed om de gangsters buiten te houden.

Het verhaal an sich biedt niks nieuws, maar het is vooral de regiestijl van Shipei Wen die opvalt en qua toon doet denken aan Nicolas Winding Refn. Alleen moet je bij Wen de neonlampen vervangen door troosteloze tl-buizen die uit- en aan flikkeren terwijl de straten van de Zuid-Chinese havenstad Guangzhou overspoeld worden door een onhoudbare regen. Alles lijkt er vies, net zoals in de films van Wong Kar-wai.

ARE YOU LONESOME TONIGHT ? (c) The Movie Database (TMDB)


Centraal in de film staat het personage van Xue Ming (Eddie Peng) die airco’s herstelt. Wanneer hij op weg naar huis net iets te veel met zijn telefoon bezig is, rijdt hij pardoes een voetganger dood. Xue Ming denkt dat vluchten de beste optie is, maar na een tijdje begint zijn geweten te knagen en zoekt hij contact op met de weduwe van de man die hij omver heeft gereden. Gaandeweg komt Xue Ming erachter dat de dode een crimineel is waar ook de politie al een tijdje achteraan zat.

Are You Lonesome Tonight? is zeker geen hapklare cinema en vergt zeker op het einde de volle aandacht, maar qua stijl is het zeker en vast één van de meest originele misdaadfilms van de laatste jaren met vrij expliciete scènes.


GENRE: misdaad
JAAR: 2021
REGISSEUR:  Shipei Wen
CAST: Eddie Peng, Sylvia Chang, Yanhui Wang, Peiyao Jiang, Yu Zhang
LAND : CHINA


Related posts