Subscribe Now
Trending News

Blog Post

JERRY SEINFELD
JERRY SEINFELD in UNFROSTED (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
Interview

JERRY SEINFELD 

De waanzinnig populaire sitcomkoning Jerry Seinfeld kwam destijds zijn animatielangspeelfilmdebuut Bee Movie persoonlijk in Brussel voorstellen. Het samengetroepte jonge volkje schreeuwde uit volle borst toen legende Seinfeld de rode loper opstapte in het verrassende gezelschap van biljonair en DreamWorks-producer Jeffrey Katzenberg.

Bee Movie vertelt het schrandere verhaal van de rebelse bij Barry B. Benson. Wanneer het ambitieuze Apoidea-lid ontdekt dat het binnen de strakke lijntjes van de wriemelende bijengemeenschap moet blijven, krijgt hij bijna een aanval van zoemitis. Tijdens een zeldzame trip buiten de korf, wordt zijn leven gered door Vanessa, een lieflijke fleuriste.

Seinfields rol in Bee Movie beperkt zich niet alleen tot het inspreken van de stem van het hoofdpersonage, hij schreef ook mee aan het scenario en is tevens medeproducer. Na lang darren mochten we de onmetelijk rijke, boomlange en extraverte stand-up comedian enkele vraagjes voorleggen. Nu Seinfeld weer helemaal hot is met Unfrosted, haalde Fast Forward dit oud interview nog eens uit de archieven.

Hoe ben je in de animatiewereld binnengerold?
Jerry: Na mijn Seinfeld-show heb ik wat van alles gedaan. Ik probeer copieus te genieten van de differentiërende hapjes van het métier. Een feature van mijn shows wou ik echter niet doen omdat ‘langer, niet altijd beter is’ (lacht). Ik had enkele internetfilmpjes op mijn conto betreffende een animatiepersonage van Superman. Ik kreeg meer en meer interesse in animatiefilm omdat het totaal iets anders is dan televisie of een gewone langspeelfilm. 

Out of the blue flitste de titel Bee Movie door mijn hoofd. Een leuke woordspeling op de typische trashy Hollywoodproducties. Het bleef echter bij dit lollige hersenspinsel. Tot ik op een dag tijdens een diner met Steven Spielberg, bij wijze van grap, de titel poneerde. Tot mijn grote verbazing had ik Spielbergs interesse gewekt. Hij zag een animatiefilm over bijen met Bee Movie als titel, wel zitten. Eensklaps zat ik in de problemen want DreamWorks eiste in eerste instantie en meteen een volwaardig filmscenario van me. Hoewel ik dat niet had, zelfs niet één letter op papier, besefte ik maar al te goed dat ik onverwijld aan de slag moest. Ik wou deze gouden kans voor geen geld van de wereld missen. Het eindresultaat is er, ik ben uitermate tevreden maar het heeft me ongeveer vier jaar aan hard labeur gekost.

JERRY SEINFELD in UNFROSTED (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
JERRY SEINFELD in UNFROSTED (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)

Voor een debuut neem je toch heel wat hooi op je vork. Heb je de gehoopte vruchten kunnen plukken?
Jerry: De belangrijkste aspecten had ik onder controle en andere beslissingen of denkpatronen aangaande de film werden eerst en intens met me besproken. Je moet het vergelijken met een culinair hoogstaand diner. Zolang je kiest uit het riante doch uitgekiende menu heb je geen enkel probleem. Vraag je echter voor een ‘toemaatje’ dan moet men druk overleggen in de keuken. Als je voldoende geld neertelt of onafgebroken volhoudt, is nagenoeg alles mogelijk. Artistiek ben ik in de watten gelegd door DreamWorks. Ze hebben me de nodige tijd- en alle ruimte gegeven die nodig was om de personages en de look te creëren die ik in mijn achterhoofd had. Je zult me niet horen klagen.

Wat hoop je te bereiken met een animatieprent als Bee Movie?
Jerry: Dat het publiek zich kostelijk amuseert. Blijkbaar ben ik in mijn opzet geslaagd want de film wordt wereldwijd bijzonder goed ontvangen. Mijn moeder is hoogbejaard. Samen met haar kennissenkring die ze heeft opgebouwd tijdens de vele jaren dat ze in het rusthuis vertoeft, heeft ze de film gezien. Ze is razend enthousiast. Ook mijn oudste dochter, ze is zeven jaar nota bene, is met haar vrienden en vriendennetjes naar de prent getrokken. Ze waren allemaal even geestdriftig als mijn moeder…een mooier geschenk kan niemand zich inbeelden (lacht voldaan). 

Hoe heb je zo’n sterke cast weten te verzamelen?
Jerry: Dat aspect was een van de meest eenvoudige. Alle acteurs die ik contacteerde waren geestdriftig omdat ze tot nog toe geen komische rollen hadden vertolkt. Belangrijk voor een animatiefilm is dat niet iedereen op hetzelfde moment vrij hoeft te zijn. Ons opnameschema werd soepel aan de persoonlijke agenda van iedere acteur aangepast. Voor Ray Liotta’s personage had ik wel schrik. Hij moest zichzelf parodiëren. Dat vereist op zijn minst een gezonde dosis zelfrelativering en bakken komisch talent. Gelukkig bleek hij de geknipte persoon voor zo’n moeilijke klus en riskante uitdaging.

Ben je in het echte leven ook zo rebels als het hoofdpersonage?
Jerry: Nee, integendeel. Contesteren ligt niet bepaald in mijn aard. Noem me maar een meeloper. Barry B. is natuurlijk wel mijn alter ego dus heb ik misschien toch wel ergens verdoken trekjes van een op de barricade staande rebel (lacht). 

Related posts