Subscribe Now
Trending News

Blog Post

KILLING THEM SOFTLY
BRAD PITT in KILLING THEM SOFTLY (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
Flashback

KILLING THEM SOFTLY 

Wat Brad Pitt siert, is dat hij als mega-acteur/über-mediafiguur de jongste jaren niet meer opdaagt in commerciële blockbusters à la Mr. & Mrs. Smith, maar ook rigoureus kiest voor kwaliteitsvolle independent auteursfilms (Babel, Moneyball, The Tree Of Life). Een afdoend bewijs is dat hij na The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford, weer alom tegenwoordig is in Andrew Dominiks andermaal niet conventionele langspeler Killing Them Softly.

Monsieur Channel N° 5 kruipt in dit gestileerd, cynisch-realistisch en briljant gangsterdrama overtuigend in de huid van Jackie Cohan, een coole en voor rede vatbare point man, een zelfverzekerde bloedhond die je enkel inschakelt als efficiëntie een noodzaak is, maar die uit ‘humane’ overwegingen zijn slachtoffers niet wil laten lijden en ze daarom ‘softly’ (van op afstand) omlegt.

BRAD PITT in KILLING THEM SOFTLY (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
BRAD PITT in KILLING THEM SOFTLY (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)


Voor één keer speelt het verhaal zich niet af in het excentrieke milieu van topgangsters waar Scorsese en Coppola in uitblinken, maar wordt de klungelige en eigenlijk zielige overlevingsstrijd van het criminele grut belicht. In New Orleans (eens niet bloedheet en exotisch in beeld gebracht) proberen twee lullige ADHD-junks snel poen te pakken door een bescheiden gokhal te overvallen. Wat ze niet weten is dat ze worden misbruikt door hun gerateerde opdrachtgever en dat de illegale keet wordt gesuperviseerd door de maffia.

Om het zootje op te ruimen wordt uiteraard Jackie Cohan op pad gestuurd en dat zorgt voor een meesterlijke genre-oefening vol rake observaties, uitstekend getimede en sublieme visuele gewelduitbarstingen, opmerkelijk grimmige politiek-economische kanttekeningen en eminente vertolkingen van de verbluffende ensemblecast. Killing Them Softly is gebaseerd op George V. Higgens’ roman Cogan’s Trade (1974), maar werd door Andrew Dominik habiel geüpdatet tot een intelligente ‘doorprikking’ van de Amerikaanse droom en satirisch metaforische ‘doorlichting’ van het post-Bush-Amerika in volle crisis. Een vette kluif voor gulzige cinefielen.     
 

Genre: misdaad, actie
Jaar: 2012
Regisseur: Andrew Dominik
Cast: Brad Pitt, Scoot McNairy, Ben Mendelsohn, Richard Jenkins, James Gandolfini, Ray Liotta, Sam Shepard
Land: USA
Speelduur: 97 minuten

Related posts