Subscribe Now
Trending News

Blog Post

I CONFESS
I CONFESS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

I CONFESS 

Hitchcock goes to Canada. En de setting van Quebec is één van de sterke elementen in deze zeer geslaagde Hitchcock-film. Ander opvallend element in het begin van de film is hoe snel Hitchcock door het beeld passeert. Nauwelijks zit je neer of daar is hij met zijn cameo. Dat dit gevolgd wordt door shots van een aantal verkeersborden creëert een onverwacht funny gevolg aan zijn cameo. 

Hitchcock verliest geen tijd , de muziek wordt dreigender en na ongeveer 5 minuten is er al de obligate moord en direct gevolgd door het sterke uitgangspunt als de dader zijn misdaad bekent in de biechtstoel. Vanaf dat moment kan het verhaal zich heel snel en gemakkelijk vast rijden en zonder zuurstof vallen, aar het is knap hoe het spannend en meeslepend verloopt. Een dikke pluim voor de scenaristen Paul Anthelme, George Tabori en William Archibald. 

I CONFESS (c) The Movie Database (TMDB)
I CONFESS (c) The Movie Database (TMDB)


Het boeiendste personage is natuurlijk pastoor Michael Logan, fantastisch neergezet door Montgomery Clift. Zijn ingehouden vertolking waarbij je als kijker geleidelijk aan meer en meer zijn innerlijke strijd voelt en de betrokkenheid als kijker laat toenemen. Discipline op vlak van het scenario is een ander sterk punt, zeker wat het personage van pastoor Michael Logan betreft. Om de kijkers te bevrijden uit hun ongemakkelijke spannende zit zouden er commerciële (en dus ongeloofwaardige) toegevingen gedaan kunnen worden met dit heerschap, gelukkig deden de scenaristen dat niet. Chapeau! 

Voor de rest is het wederom genieten van het vakmanschap van Alfred Hitchcock. Een van onze favoriete scènes is deze met pastoor Michael Logan en Otto Kellar waarbij de (mentale) spanning zodanig opgevoerd wordt tot Michael Logan zijn woonst verlaat. Een geweldige mix van misdaad, thriller en beetje rechtbank. Naar het einde toe had er misschien wat geknipt kunnen worden in die rechtbanksequentie wat voor ons de zwakste sequentie van I Confess is.


Genre: misdaad, drama
Jaar: 1953
Regisseur: Alfred Hitchcock
Cast:  Montgomery Cliflt, Anne Baxter, Karl Malden, Brian Aherne
Land: USA
Speelduur: 95 minuten                                             

Related posts