Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WHITE LIGHTNIN’
WHITE LIGHTNIN' (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

WHITE LIGHTNIN’ 

Af en toe kom je zo’n film tegen waar je achteraf niet goed van bent. Geniale cinema die onder de huid kruipt en toch een film die nauwelijks bekend is. White Lightnin’ van Dominic Murphy is daar een prachtvoorbeeld van.

Deze Britse cineast voert ons anderhalf uur naar de Appalachen in West Virginia, ofschoon alles in Kroatië is opgenomen. Alles is er vies, zelfs de mensen. Respect voor de wet – als die al bestaat – is er niet en achter iedere hoek schuilt er wel gevaar of één of andere gek. Het enige wat Jesco White (Edward Hogg) kent buiten het tapdansen, wat hij heeft geleerd van zijn vader, is het snuiven van benzine. Al gauw komen daar ook alle andere denkbare drugs bij met een verblijf in de tuchtschool en het gekkenhuis als gevolg. Ook daar loopt het fout.

White Lightnin’ is experimentele, maar toegankelijke cinema waarin (godsdienst)waanzin centraal staat. Een man die met zichzelf in het reine wil komen en daar het geweld voor opzoekt. Genade kent de man niet. Wie zijn billen brandt, moet op de pijnlijke blaren zitten.

White Lightnin'
WHITE LIGHTNIN’, (c) IMDB Pro

Dominic Murphy kiest voor een biografische aanpak, maar niks is gestroomlijnd. Alles bestaat uit flarden en na iedere scène krijg je een paar seconden een zwart beeld waardoor het lijkt alsof je naar een collectie filmpjes uit het leven van iemand kijkt. Ook technisch, want alles lijkt gedraaid te zijn met een vhs-camera.

Het klinkt misschien niet echt uitnodigend, maar Dominic Murphy sleurt je genadeloos mee in een wereld van white trash waar Bijbelse loze woorden de enige waarden zijn. Let trouwens zowel op de innemende soundtrack van Nick Zinner, de gitarist van de Yeah Yeah Yeahs, als op de compleet onherkenbare Carrie Fisher.

White Lightnin’ choqueert en charmeert tegelijkertijd. Het leven bij de beesten af. Het script is dan wel een flinterdun wraakverhaal, maar de tegendraadse manier van Murphy’s filmen zorgt voor unieke cinema. De film werd in de Benelux destijds op dvd uitgebracht bij De Filmfreak. Start alvast je zoektocht, ook al zal het niet eenvoudig zijn om de buit binnen te halen.


Genre: misdaad, drama
Jaar: 2009
Regisseur: Dominic Murphy
Cast: Edward Hogg, Carrie Fisher, Muse Watson
Land: UK
Speelduur: 88 minuten

Related posts