Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ZERO DARK THIRTY
JESSICA CHASTAIN in ZERO DARK THIRTY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ZERO DARK THIRTY 

Hoewel de Amerikaanse scenarist/regisseur Kathryn Bigelow topfilms als K-19: The Widowmaker en Strange Days op haar conto heeft, verwierf ze pas wereldfaam met The Hurt Locker, een ragfijne psychologische analyse van Amerikaanse soldaten in de Iraakse oorlog. Dit portret was in 2010 goed voor 6 Oscars waaronder voor Beste Film. Daarmee werd Bigelow de eerste vrouw ooit die deze eer opstreek.

In Zero Dark Thirty deed Bigelow het opnieuw. Deze keer duikt ze met lef in de geheime coulissen van het Amerikaanse politieke leven. Haar controversiële zoektocht levert een dijk van een politieke thriller op die in de USA al voor heel wat commotie en controverse zorgde.

KYLE CHANDLER in ZERO DARK THIRTY (c) The Movie Database (TMDB)
KYLE CHANDLER in ZERO DARK THIRTY (c) The Movie Database (TMDB)


Het verhaal? 9/11, de Twin Towers zakken als brandende dodenhuizen in elkaar. Het volgende moment verkeer je in het gezelschap van Maya, een jonge CIA-agente die in Pakistan vol overtuiging haar eerste opdracht uitvoert. Onverwacht is ze getuige van ervaren collega’s die een vermoedelijk Al-Qaida-lid folteren om hem bekentenissen af te dwingen. Jawel, de klopjacht op Osama Bin Laden, de man achter de grootste terroristische aanval ter wereld, is geopend.

Zero Dark Thirty vertelt gedetailleerd het sterke en intrigerende verhaal over hoe alle geheime diensten van Amerika nerveus op zoek zijn gegaan naar deze meest beruchte terrorist ooit én falen om hem te vinden. Tegen de zin van alle macho-CIA-agenten in, is het uiteindelijk dankzij de intelligentie, opmerkzaamheid en het doorzettingsvermogen van Maya dat Bin Laden zo’n tien jaar later toch in de handen valt van de Navy Seals.

Zero Dark Thirty is een bom van een realistische politiek-historische thriller dankzij Mark Boals solide scenario dat naar verluidt zou gebaseerd zijn op geheime tapes. Jessica Chastain is naar goede gewoonte voortreffelijk. De mis-en-scène is efficiënt en de montage snedig. Het virtuoze camerawerk doet de rest. Het eindresultaat is een van de meest belangrijke politieke onderzoeksfilms sinds jaren.


Genre: oorlog, thriller
Jaar: 2012
Regisseur: Kathryn Bigelow
Cast: Jessica Chastain, Jason Clarke, Joel Edgerton, Kyle Chandler
Land: USA
Speelduur: 157 minuten

Related posts