Subscribe Now
Trending News

Blog Post

KON-TIKI
ANDERS BAASMO CHRISTIANSEN in KON-TIKI (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

KON-TIKI 

Op 28 april 1947 verlaat de Noorse antropoloog en vastbesloten ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl (1914-2002) zijn vrouw en kinderen om samen met vijf onervaren bemanningsleden, een papegaai en zonder enige moderne apparatuur, een zeereis van 8000 kilometer te varen van Peru naar Polynesië op de Kon-Tiki, een vlot van balsahout.

Zijn drijfveer: bewijzen dat Polynesië werd bevolkt door kolonisten uit Zuid-Amerika en niet uit Azië, zoals de heersende wetenschappelijke theorie beweert. In de schijnwerpers van de wereldpers navigeren ze met behulp van de sterren over de uitgestrekte Stille Oceaan waarbij ze de stroming als roer gebruiken. Dat de zes mannen met baarden na 101 dagen uiteindelijk hun vooropgestelde doel bereiken, is geschiedenis en geeft de film meteen een realistische dimensie. 

AGNES KITTELSEN in KON-TIKI (c) The Movie Database (TMDB)
AGNES KITTELSEN in KON-TIKI (c) The Movie Database (TMDB)


Kon-Tiki is in de eerste plaats een historisch correcte weerslag van een krankzinnige overlevingsstrijd van een handvol mensen die kampen met onderlinge spanningen en het moedig opnemen tegen de woeste grillen van de natuur. Feiten die oorspronkelijk werden vastgelegd in de Oscar-winnende documentaire uit 1950 door Heyerdahl himself.

Daarenboven is Kon-Tiki een lekker ouderwets heldenverhaal en een bijna jongensachtig spannend avontuur over guts, camaraderie en volharding in functie van de wetenschap. Deze tot op heden duurste Noorse productie leverde het regisseursduo Joachim Rønning en Espen Sandberg een Oscarnominatie op voor beste Buitenlandse Film. Deze authentieke hellevaart mist wel échte dialogen en interactie, maar al wie op het primitieve vlot springt, zal ongetwijfeld meegenieten van knappe natuurfotografie, spectaculaire speciale effecten, nagelbijtende spanning en een enigmatische regie.


Genre: drama, avontuur
Jaar: 2012
Regisseur : Joachim Rønning, Espen Sandberg
Cast: Pål Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Tobias Santelmann, Gustaf Skarsgård, Odd-Magnus Williamson, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen
Land: Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Zweden, UK
Speelduur: 119 minuten

Related posts