Subscribe Now
Trending News

Blog Post

300 -RISE OF AN EMPIRE
300 -RISE OF AN EMPIRE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

300 -RISE OF AN EMPIRE 

Heel wat wenkbrauwen gingen de hoogte in toen werd aangekondigd dat het actiespektakel 300 van Zack Snyder een vervolg zou krijgen. De Spartaan Leonidas was toch samen met zijn 300 trawanten door Xerxes (Rodrigo Santoro) tot de laatste man verslagen? Inderdaad, maar Hollywood zou Hollywood niet zijn, mocht men hiervoor geen oplossing hebben gevonden. Het werd geen prequel, maar wel een equel. Wellicht gaan die wenkbrauwen opnieuw rare toeren maken, maar een equel is volgens de producers gewoon een term voor een film die zich tegelijkertijd met het origineel afspeelt.

Wanneer de Griekse admiraal Themistocles (Sullivan Stapleton) verneemt dat Leonidas (Gerard Butler) de slag om Thermopylae heeft verloren, is dat volgens hem geen reden om terug te trekken. Het Perzische rijk moet ten allen tijde worden tegengehouden. De enige manier om de Perzen te verslaan is dat de Grieken een alliantie met de Spartanen aangaan. Helaas, heeft koningin Gorgo (Lena Headey) door haar groot verdriet daar maar weinig zin in. Veel tijd om na te denken heeft Gorgo echter niet. Xerxes heeft namelijk de hulp van de bloedmooie, maar aartsgevaarlijke Artemesia (Eva Green). Met haar wordt de slag bij Salamis gestreden: een oorlog op zee die zich tijdens dezelfde dagen in 480 voor Christus als de slag om Thermopylae afspeelde. Een echte equel dus!

300 -RISE OF AN EMPIRE (c) The Movie Database (TMDB)
300 -RISE OF AN EMPIRE (c) The Movie Database (TMDB)

Studenten die met een herexamen geschiedenis zitten opgezadeld doen er best aan om rekening te houden met het feit dat de makers een serieus loopje met de geschiedkundige feiten nemen. Deze oorlogen hebben wel plaats gegrepen, maar alles is gebaseerd op de comic van Frank Miller die ook al de inspiratie voor de eersteling uit 2006 leverde. Het is dan ook zo dat je 300: Rise of an Empire moet bekijken: als een stripverhaal. De grafische technieken van de eerste 300 waren baanbrekend en deze trend wordt in de equel knap verder gezet. Wel hebben de makers er deze keer het 3D-effect bijgelapt. Wie het brilletje opzet zal dus vooral veel ledematen naar zich zien toevliegen.Het verhaaltje is flinterdun en de acteerprestaties gewoontjes, alhoewel Eva Green als wrede bitch ideaal is gecast. We hadden eerlijk gezegd nooit gedacht dat vrouwen omstreeks 480 voor Christus er als onweerstaanbare goth babes (inclusief de netkousen!) uitzagen, maar wie maalt daar nu om? 300: Rise of an Empire is geen saaie weergave uit een grijs geschiedenisboek, wel een subliem staaltje van wat je tegenwoordig allemaal met CG-effecten kan bereiken.

Genre: actie
Jaar: 2014
Regisseur: Noam Murro
Cast: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey
Land: USA
Speelduur: 102 minuten

Related posts