Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ENEMIES CLOSER
JEAN-CLAUDE VAN DAMME in ENEMIES CLOSER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ENEMIES CLOSER 

Een echt meesterwerk heeft Jean-Claude Van Damme nooit gemaakt, maar geen mens die kan ontkennen dat hij geen actie-icoon zou zijn. Sinds The Expendables 2 heeft men een nieuw kantje aan Van Damme ontdekt. Hij heeft het ideale smoelwerk om de slechterik uit te hangen. Dus neen, in Enemies Closer geen Van Damme meer die de wereld van de ondergang redt, wel één die de goede burger zonder omzien omverknalt!

Regisseur Peter Hyams, één van de veteranen van de traditionele actiefilms, scoorde eerder met Van Damme een paar gigantische hits zoals Timecop en Sudden Death. Achttien jaar na datum besloot hij om het nog eens opnieuw te proberen. Het resultaat is een verwaarloosbare, maar uiterst prettige actieprent. Het verhaal dat zich op een eiland aan de grens van Canada en de Verenigde Staten afspeelt is wat sullig en wellicht in een paar uur bedacht, maar had je iets anders verwacht?

Het verhaal begint met een sportvliegtuigje dat in zee belandt. Aan boord van het voertuig bevinden zich verschillende kilo’s heroïne. Op een dag krijgt de lokale politie het bezoek van een groep Canadese Mounties. Het is evenwel slechts een dekmantel, want het gaat om een criminele bende die wordt geleid door Xander (Jean-Claude Van Damme). Zijn doel is overduidelijk: hij wil de kostbare drugs in zijn bezit.

Jean-Claude Van Damme is hilarisch in deze rol. Hij draagt een vreemde pruik en is zowaar een veganist die zich om moeder aarde bekommert. Het is dan ook dolkomisch als hij een ecologische tip geeft net op het moment als hij zijn vijanden op de meest afschuwelijke manier afmaakt. Voeg daarbij nog het gebrekkige Engels van de Belg en je hebt al gauw een knaller van een hoofdrol. Net zoals in de goede oude tijd van Arnie staat ook Enemies Closer bol van schitterende oneliners. Wat dacht je van deze? “I’m going to give you another asshole”.

Neen, diepzinnig is het niet, wel grappig. Lovende woorden dus, maar toch is Enemies Closer geen klassieker in zijn genre geworden. Dat is niet alleen omdat Jean-Claude Van Damme de enige is die kan acteren (ja, we zien menig lezer glimlachen bij deze bemerking), maar vooral door het geklungel van Peter Hyams. Dat is al bij al vreemd omdat Hyams toch een ervaren filmer is die met Outland, Capricorn One of de originele Running Scared toch heeft getoond dat hij meer in zijn mars heeft dan dat. Een gemiste kans dus, want nu is Enemies Closer niet meer dan een routineuze actiefilm geworden. Maar wel met een memorabele Van Damme!

GENRE: actie
JAAR: 2013
REGISSEUR: Peter Hyams
CAST: Jean-Claude Van Damme, Tom Everett Scott, Orlando Jones, Linzey Cocker, Christopher Robbie
LAND: USA

Related posts