Subscribe Now
Trending News

Blog Post

La Jaula De Oro (The Golden Dream)
LA JAULA DE ORO (c) IMDB Pro
Flashback

La Jaula De Oro (The Golden Dream) 


In deze Mexicaanse roadmovie, die eigenlijk loopt op een treinspoor, dromen drie jongeren van een beter leven in het beloofde land dat de Verenigde Staten van Amerika moet voorstellen. Één van de jongeren is een meisje, Sara. Om hun droom te verwezenlijken moeten ze de lange tocht aanvatten van Guatemala naar Los Angeles, USA. Deze tocht maken ze in het bijzijn van vele anderen, op zoek naar geluk en werk, door mee te reizen op de robuuste goederentrein “La Bestia”. Deze trein luistert ook wel naar een meer lugubere naam, namelijk die van de “The Train of Dead¨.

Hun tocht met “La Bestia” is zeker niet zonder gevaar. Als je al niet door vermoeidheid simpelweg van de trein valt of door op of van de trein te springen om het leven komt of zwaar gewond geraakt liggen er nog veel andere gevaren op hun pad. De altijd corrupte migratiediensten en verschillende criminele bendes en mensen handelaars hebben het gemunt op de migranten en de weinige waardevolle bezittingen die ze bij zich dragen. Daarvoor gebruiken ze verschillende praktijken om hun doel te bereiken. Het is ook niet allemaal kommer en kwel want velen staan langs het spoor en aan de verschillende stopplaatsen om deze mensen te helpen waar ze kunnen.

La Jaula De Oro
LA JAULA DE ORO (c) IMDB Pro


Op hun reis krijgen de jongeren gezelschap van een jonge indiaan, Chauk. Dit zorgt voor spanningen en zelfs racistische uitspattingen maar dit moeten ze vlug laten varen willen ze de gevaarlijke tocht overleven. Het spel tussen de jonge acteurs Brandon López (Juan), Rodolfo Domínguez (Chauk), Karen Martínez (Sara) en Carlos Chajon (Samuel) wordt overtuigend gebracht. De band die tussen hen opgebouwd wordt is heel mooi om te zien, je voelt met hen mee, maar uiteindelijk zijn ze als het er op aankomt op zichzelf aangewezen. Het logge beest dat Mexico doorkruist wordt heel mooi in beeld gebracht waarbij je heel mooie widescreen shots te zien krijgt van het uitgestrekte landschap.


Diego Quemada-Diez mocht met zijn regiedebuut meteen al enkele prijzen in ontvangst nemen op het filmfestival van Cannes. Totaal onervaren was de man zeker niet want hij werkte reeds samen met grootheden als Ken Loach en Alejandro González Inárritu. Een echte aanrader als je het ons vraagt, een film over het lot van migranten en vriendschappen door de taalbarrières heen die je op het eind bij de keel grijpt en verweesd achterlaat.


GENRE: drama
JAAR: 2013
REGISSEUR: Diego Quemada-Diez
CAST: Brandon López, Rodolfo Domínguez, Karen Martínez, Carlos Chajon
LAND: Mexico, Spanje, Guatemala

Related posts