Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Daaaaaalí!
DAAAAAALÍ! (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

Daaaaaalí! 


Twee extravagante kunstenaars, de één in de regiestoel achter de camera, de ander op zijn schilderskruk. Maar van beide verschijnen of verschenen hun creaties op een groot wit doek. Daaaaalí is het nieuwe paradepaardje en de 13de langspeelfilm van de Franse cineast Quinten Dupieux. Hij is misschien beter bekend als muziekproducent Mr. Oizo door het nummer Flat Beat en de bijhorende videoclip met het gele poppetje Flat Eric. Zijn wereldhit viert dit jaar zijn 25ste verjaardag. Maar intussen is hij met succes op de kar van het filmmaken gesprongen en heel productief met een trouwe schare volgers. Want zeg nu zelf, een filmmaker die een film maakt over een moordzuchtige rubberen band krijgt toch meteen je volle aandacht?

Daaaaalí is een biopic, die er eigenlijk geen is, over de Spaanse surrealistische schilder Salvador Dalí die in de jaren ’30 zijn meest beroemde schilderijen creëerde. De prent opent met het werk Necrophilic Fountain Flowing From a Grand Piano uit 1933. Judith, een journaliste, krijgt de eer en de uitdrukkelijke goedkeuring van de beroemde schilder om een interview af te nemen. Meteen vliegt de trukendoos van Quinten Dupieux open en blijkt de gang naar de hotelkamer waar het interview doorgaat eindeloos. Als hij dan toch de hotelkamer weet te bereiken is het interview meteen ook weer voorbij. Wat blijkt dat het er ook niet van komt door een aantal doldwaze en absurde toestanden.

Daaaaaalí!
DAAAAAALÍ! (c) The Movie Database (TMDB)

Je zou verwachten dat de gekke humor van de man na de zoveelste film afgezaagd wordt, maar niets is minder waar. Vakkundig omzeilt hij de valkuil zichzelf steeds te imiteren en blijft de kijker boeien met snufjes die hij zomaar uit de mouw lijkt te schudden. Een groot aandeel van dit succes zijn de briljante scenario’s die hij op papier tovert.

Voor Daaaaalí! kon hij rekenen op een topcast met in de hoofdrol de Franse actrice Anaïs Demoustier als de jonge journaliste Judith. Salvador Dalí zelf wordt vertolkt door verschillende acteurs, waaronder Gilles Lellouche die je al aan het werk kon zien in Fumer Fait Tousser ( Smoking Causes Couching ), Dupieux zijn superheldenfilm. Niemand minder dan Thomas Bangalter staat in voor de leuke soundtrack van de film. We kennen hem natuurlijk als composer van Enter The Void en het meesterwerk Irréversible en hij maakt natuurlijk deel uit van het beroemde duo Daft punk!

De frase “You love it or you hate it” past perfect bij het werk van deze Franse cineast. Daaaaalí! kreeg zijn première in Venetië terwijl Yannick, ook van Quinten Dupieux, hetzelfde jaar gescreend werd in Locarno waar het de beste Europese film werd. De speelduur van iets minder dan 80 min. is een trip naar de cinema zeker waard als je in bent voor een portie absurde hilariteit. Vanaf vandaag is Daaaaalí! bij ons in de zalen te zien.


GENRE: Komedie, Drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Quinten Dupieux
CAST: Anaïs Demoustier, Edouard Baer, Jonathan Cohen, Gilles Lellouche
LAND: Frankrijk
DUUR: 77min.

Related posts