Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SMALL GODS
SMALL GODS (c) The Movie Database (TMDB)
België boven

SMALL GODS 

De jonge Grieks-Belgische regisseur Dimitri Karakatsanis studeerde af aan het Sint-Lucas in Brussel met de kortfilm Le Guide. Deze diepgravende Lynchiaanse kortfilm werd in 2001 bekroond met de Prijs voor de Beste Belgische Studentenfilm en viel in de prijzen op het Courtisane kortfilmfestival van Leuven. Le Guide werd Dimitri’s geëerd toegangsticket tot talrijke internationale filmfestivals. De daaropvolgende jaren verdiende hij zijn brood met de regie van commercials voor onder meer SN Brussels Airlines, Belgacom en Renault.

De meeste jonge regisseurs proberen via de gangbare en vaak Kafkaiaanse weg hun eerste langspeelfilm te realiseren. Dimitri Karakatsanis daarentegen is een doortastend en zelfzeker iemand. Als een ware rebel with a cause schreef hij zelf een origineel scenario, greep zijn broer en cameraman Nicolas in de arm en realiseerde met eigen middelen Small Gods. De acteurs en de crew stonden geëngageerd achter zijn project en werkten bona fide mee aan dit eigengereide langspeelfilmdebuut.

Dankzij sponsering van Peter De Maegd kon de prent alsnog op 35 mm worden gedraaid. Het eindresultaat werd concreet gemaakt door de last minute-inbreng van het productiehuis CCCP (Ruben Goots en Koen Mortier) en het VAF. Deze opvallende Vlaamse no-budget-roadmovie zorgde voor commotie in de Settimana Internazionale della Critica van het jongste Filmfestival van Venetië en het Internationaal Filmfestival van Rotterdam.

Het zonderlinge verhaal draait rond drie maatschappelijk dolende weirdo’s die proberen te overleven. Er is een auto-ongeluk. Elena, een introverte jonge vrouw, verliest hierbij haar zoontje. Psychisch leeg en ontredderd, probeert ze op krachten te komen in het ziekenhuis. Totaal onverwacht wordt ze ‘weggehaald’ uit het hospitaal door David, een bizar individu die karakterieel het midden houdt tussen een goede Samaritaan en een eigenzinnige delinquent.

Small Gods
SMALL GODS (c) The Movie Database (TMDB)

Elena verzet zich niet tegen deze verrassende gang van zaken. Stilzwijgend stapt ze in Davids gestolen gammele camper en samen vertrekken ze op een mysterieuze trip. On the road passeert het buitenissige duo Sara, een randmarginaal en voortvluchtig meisje dat bovendien een wees blijkt te zijn. David redt haar op het nippertje uit de grijpgrage handen van een seksueel gestoorde. Het zonderlinge trio trekt verder doelloos door het desolate hinterland. Er ontstaat stilaan een hechte band tussen het drietal maar de individuele, alles verscheurende frustraties en jeugdtrauma’s nemen gaandeweg de bovenhand. Of de magisch realistische zoektocht de drie verstoten zielen innerlijk zal redden, blijft een open vraag.

Hoewel de getalenteerde cineast zich bezondigd aan te veel toon en tempowissels en niet altijd even vakkundig te werk gaat (hakkelende montage en gefragmenteerde vertelstijl) is Small Gods toch een controversieel, gedurfd en heel verdienstelijk langspeelfilmdebuut. In eerste instantie omwille van de pure en fascinerende guerrillastijl. Het grofkorrelige, lyrische en beweeglijke camerawerk (veruit de sterkste troef van deze spirituele film noir) levert rauwe beeldcomposities af. De sfeerschepping is organisch en onderkoeld, de hallucinante look en de aparte vormgeving doen terugdenken aan Terrence Malicks Badlands uit 1973.

Bovendien steekt het metafysische verhaal boordevol symbolen en metaforen (cfr. de vlieger tussen de elektriciteitskabels). De grenzen tussen realiteit en fictie worden voortdurend afgetast, verlegd en geruggensteund door een bewust desoriënterende verhaalstructuur waardoor je meermaals op het verkeerde been wordt gezet. Niets is trouwens wat het lijkt. De pseudo-zombiepersonages blijven psychologisch vrij vaag waardoor deze Small Gods bangelijk realistisch aanvoelen. Een gevoel dat nog wordt versterkt door de geestdriftige acteursregie en het uitstekende naturalistische ensemble-acteerspel (Titus De Voogdt trekt ongekende registers open en Steffi Peeters, Dimitri’s echtgenote, is een natuurtalent). 


Genre : drama
Regie : Dimitri Karakatsanis
Cast: Steffi Peeters, Titus De Voogdt, Louiza Vande Woestijne, Marijke Pinoy, Dirk Van Dijck, Johan Heldenbergh
Land: België
Speelduur: 85 minuten

Related posts