Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LONGLEGS
LONGLEGS (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

LONGLEGS 

In het verleden heeft Oz Perkins al bewezen dat hij overweg kan met het horrorgenre, maar zijn portfolio had nood aan een film met blijfkracht. The Blackcoat’s DaughterI Am the Pretty Thing That Lives in the House en Gretel & Hansel zijn allemaal acceptabele pogingen die helaas vrij vlug uit het collectief filmgeheugen verdwenen. Met Longlegs haalt Perkins waarschijnlijk zijn eerste “plakker” in huis, want de horrorprent is beklijvend en bizar genoeg om zich van de middelmaat te onderscheiden.

Longlegs is een bovennatuurlijke politiethriller die doet denken aan een mix van Silence of the Lambs en Sinister. De jonge FBI-agent Lee Karter (Maika Monroe) gaat op zoek naar Longlegs, een seriemoordenaar die Zodiac-gewijs codebriefjes achterlaat op de plaatsen delict. Al gauw benadert de creep de jonge agente zelf. Karter ontdekt al snel dat de moorden ook in verband staan met een traumatische en bizarre gebeurtenis uit haar kindertijd. De grimmige sfeer van het plot wordt versterkt door sombere beelden, meeslepend sounddesign en sterk conceptueel montagewerk dat doet denken aan de betere arthouse-producties.

LONGLEGS (c) The Movie Database (TMDB)
LONGLEGS (c) The Movie Database (TMDB)

Fans van detectivefilms zullen wel op hun honger blijven zitten, want het script is niet sterk en verrassend genoeg. Bijgevolg smaakt het mysterie naar slappe koffie. Het politiewerk doet meer denken aan conclusies van complotdenkers en flat-earthers dan aan een op feiten gebaseerd onderzoek. Het helpt ook niet dat de film zich initieel heel serieus lijkt te nemen door doelbewust verkrampte regieaanwijzingen voor onder meer Maika Monroe, Blair Underwood en Alicia Witt.

Longlegs
LONGLEGS (c) The Movie Database (TMDB)

Niets is minder waar, want net wanneer de spanning van Longlegs lijkt om te slaan in teleurstelling, komt de ware aard van het beestje naar boven aan de hand van Nicolas Cage’s meest huiveringwekkende performance uit zijn carrière. De acteur belichaamt zijn creepy personage als een mengeling tussen Heath Ledger’s Joker en Cartman van South Park op speed. Cage’s vertolking dient als de lijm die alle aspecten van de prent (inclusief de twijfelachtige) samenhoudt en verheft tot kunst.

Longlegs is een bizarre soep van ingrediënten die op papier niet samen horen te gaan, maar wonder boven wonder is de som van zijn delen groter dan het geheel. Het resultaat is een bij momenten komische, maar erg angstaanjagende feverdream die tot ver na de credits blijft nazinderen.

Genre: thriller
Jaar: 2024
Regisseur: Osgood Perkins
Cast: Maika Monroe, Nicolas Cage, Alicia Witt, Blair Underwood
Land: USA
Speelduur: 101 minuten

Related posts