Subscribe Now
Trending News

Blog Post

KLONDIKE
KLONDIKE (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

KLONDIKE 


Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen lezen we dag na dag in de journaalberichten allerlei barbaarse toestanden waar de mensheid zich diep voor moet schamen. Maar ook in de periode toen Poetin nog een tevreden man was door alleen maar de Krim te annexeren, zwegen de wapens niet en waren er tal van militaire flaters. De meest tragische blunder gebeurde op 17 juli 2014 toen een burgervliegtuig van Malaysia Airlines in de buurt van Donetsk door pro-Russische separatisten met een raket werd neergehaald werd neergehaald. Flight 17 vloog vanuit Amsterdam naar Kuala Lumpur, maar de aanvallers dachten dat het om een Oekraïens gevechtsvliegtuig ging. De zware balans: 298 omgekomen burgers.

Niet dat Maryna Er Gorbach in Klondike de ware toedracht van deze tragedie wil vertellen. Geen film over een neergestort vliegtuig vol passagiers die op weg zijn naar hun dood dus, want meer dan een nieuwsflash over dit fatale voorval krijg je in deze Oekraïense film niet te zien. Wel is de terreurdaad eveneens een beproeving voor Irka (Oksana Cherkashyna) en Tolik (Sergey Shadrin).

KLONDIKE
KLONDIKE (c) The Movie Database (TMDB)


Hun boerderij wordt door één van de brokstukken van het vliegtuig getroffen waardoor alle buitenmuren van het huis met de grond gelijk gemaakt worden. Tussen de twee boterde het al een tijdje niet meer, maar de raketaanval zorgt wel voor een onomkeerbare explosie in hun relatie. De hoogzwangere Irka ziet hoe haar man de kant kiest van de separatisten en daardoor een bedreiging vormt voor haar broer die landverraders bespuwt.

Na vier films die ze samen met haar Turkse echtgenoot Mehmet Bahadir heeft gemaakt, doet Maryna Er Gorbach het met Klondike deze keer op haar eentje. Deze arthousefilm heeft dan wel
een vrij traag tempo, toch wordt dit voldoende gecompenseerd door indrukwekkende widescreen-beelden. Soms merk je in de hoek van een vreedzaam beeld plotseling de loop van een geweer op wat het gevaar van de Donbass-regio (en sinds anderhalf jaar de rest van Oekraïne) accentueert. Er is zelfs geen muzikale score aanwezig, de pakkende beelden zeggen genoeg.

Klondike kiest wel de Oekraïense kant, toch zie je een beeld van een volk dat door twijfels en opportunisme volledig uit elkaar is gescheurd. Een leven is er niets waard, zeker niet als je op het verkeerde moment aan de verkeerde kant van de lijn staat.

Klondike is misschien geen filmtitel waar je staat voor te springen omdat het journaal sinds 24 februari 2022 propvol zit met deze afschuwelijke oorlogsbeelden uit Oekraïne, maar dat maakt de film er niet minder intens op. 



GENRE: drama, oorlog
JAAR: 2022
REGISSEUR: Maryna Er Gorbach
CAST: Oksana Cherkashyna, Sergey Shadrin, Oleg Shcherbina, Oleg Shevchuk, Artur Aramyan
LAND : Oekraïne

Related posts