Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE LIGHTHOUSE
THE LIGHTHOUSE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE LIGHTHOUSE 

Wie ooit het huiveringwekkende , doch bijna perfecte horrorpareltje The Witch (A New England Folktale) van Robert Eggers heeft gezien, wist meteen dat deze Amerikaanse scenarist-regisseur een wervelende carrière te wachten stond. Het was dan ook heel gespannen uitkijken met welke tweede langspeelfilm deze opvallende nieuwkomer, de filmwereld dooreen zou schudden.

Het heeft wel vijf jaar geduurd, maar het ongeduldig afwachten wordt dubbel en dik beloond want The Lighthouse is zowat de meest markante film die de afgelopen jaren te zien was. Het is een psychologisch heel straf dubbelportret dat gedeeltelijk is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal.

THE LIGHTHOUSE
THE LIGHTHOUSE (c) The Movie Database (TMDB)

De jonge grootmeester zoomt in op twee vuurtorenwachters aan het einde van de 19de eeuw in de Amerikaanse staat Maine. De twee mannen zijn aanvankelijk elkaars tegenpool die verplicht worden om samen gedurende een volle maand heel intens een vuurtoren te bewaken terwijl de aanwezige elementen in deze maison close-setting almaar omineuzer opspelen. Langzaam, maar heel sinister, barst er tussen de twee weirdo’s een onheilspellende krachtmeting los die rijkelijk wordt overgoten met sloten sterke drank.

WILLEM DAFOE
WILLEM DAFOE in THE LIGHTHOUSE (c) The Movie Database (TMDB)

The Lighthouse is een bijzonder originele en beklijvende analyse van wat je krijgt als je twee heldhaftige doch innerlijk verscheurde mannen samenbrengt in een claustrofobische omgeving vol naargeestige elementen. Dankzij enkele opmerkelijke stilistische keuzes zoals het behendig gebruik van een beklemmend en vierkant 4:3-beelformat en een indringende zwart-witfotografie die de rist bangelijke gebeurtenissen scherp contrasteren, krijg je het gevoel dat de twee gestaag degenererende zeebonken zitten opgesloten in de beelden, de toren, zichzelf en uiteindelijk in de geest van de bijna voyeuristische toeschouwer.

De ervaren, oude en immer schetenlatende zeerot wordt meesterlijk gestalte gegeven door karakterkop bij uitstek Willem Dafoe. Zijn jong getroebleerd hulpje wordt vertolkt door een heel sterke Robert Pattinson. Daarenboven bezorgt de begeleidende soundtrack boordevol bizarre geluiden zoals het krijsen van meeuwen, toeterende misthoorns, snerpende stormwinden en beukende zeegolven, je het gevoel dat je middenin een nachtmerrie vertoeft. Kortom, een dreigende en beklijvende ervaring die op je netvlies blijft kleven tot lang na het zien van deze wonderlijke en eminent geregisseerde speelfilm.


GENRE: drama, fantasy, thriller, horror, mystery
JAAR: 2019
REGISSEUR: Robert Eggers
CAST: Willem Defoe, Robert Pattinson, Valeriia Karaman, Logan Hawkes
LAND: USA, Brazilië
SPEELDUUR: 109 minuten

Related posts