Subscribe Now
Trending News

Blog Post

OTLEY
OTLEY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

OTLEY 


Otley (die in Amerika uitgebracht is als Portobello Road) is het soort van charmante films dat ze nu niet meer maken. Een plot die er niet toe doet en zelfs te onnozel is voor woorden, maar wel een film die je met je volle hart omarmt al was het maar voor de voortreffelijke beelden van het Londen uit de jaren ’60 of gewoon voor de présence van Romy Schneider. De Duitse actrice had al lang haar Sissi-imago van zich afgeschud en wist zeer goed dat een internationale carrière in haar bereik lag. De vraag was alleen maar hoe dat moest gebeuren. In de Peter Sellers-komedie What’s New Pussycat? had ze al een rolletje, en om door te breken in Amerika gaf Columbia haar nog een kans met deze Otley. Ook al won ze de auditie van Jacqueline Bisset, werd Otley niet de gehoopte doorbraak. Niet dat er reden was om te klagen, want in datzelfde jaar verscheen La Piscine van Jacques Deray waarmee Schneider definitief de grote dame van de Franse cinema werd.

Otley behoort zeker niet tot het beste werk van Romy Schneider, want het is overduidelijk dat de makers enkel oog hadden voor haar knappe gezicht. Of haar Duitse accent, want haar tegenspeler Tom Courtenay (in feite een Sir, want de Brit werd tot ridder geslagen) vertelde in een interview dat het extra exotisch tintje de doorslag was waarom men voor haar koos.

De film werd via Columbia gemaakt met Amerikaans geld, maar is op en top Brits. Het verhaal speelt zich af op verschillende (prachtige) Londense locaties en voor de hoofdrol kon je niemand vinden die meer Brit was dan Tom Courtenay. Bij ons nauwelijks bekend maar over de Noordzee-plas een gevierde acteur en karakterkop die in de jaren ’60 doorbrak met hoofdrollen in The Loneliness Of The Long Distance Runner en Billy Liar. Films die tot op vandaag beschouwd worden als het beste uit de Britse cinema.

Het verhaal was gebaseerd op de Otley-boekjes van de Ierse Martin Waddell waarvan er in totaal vier van zijn verschenen. Geschreven door een Ier, maar wel een verhaal dat zich afspeelt in hartje Londen. Gerald Arthur “Gerry” Otley (Tom Courtenay) is een beetje de klaploper van Portobello Road. Een charmante knul die vooral goede punten weet te scoren bij de vrouwtjes, maar financieel helemaal niet rondkomt met het verkopen van antieke spullen. Otley schuimt dan ook iedere nacht Notting Hill Gate af om een dak boven het hoofd te krijgen. Zijn luilekkerleventje wordt overhoop gehaald als hij voor een spion aanzien wordt en achterna gezeten wordt door een buitenlandse veiligheidsagente (Romy Schneider) die voor de Britse inlichtingendienst werkt.

Het verhaal stelt niet veel voor, de logica is ver te zoeken en het is zelfs niets eens spannend. Cruciaal voor een spionagefilm zou je denken, maar toch teert deze komedie voldoende op de prima vertolkingen en het swingende Londen van de jaren ’60. Breek vooral niet te veel je hoofd over het verloop van het verhaal, maar geniet bijvoorbeeld van een ouderwetse autorace door Londen of laat je meeslepen in een heerlijke scène waarin Romy Schneider met haar sportwagen een golfterrein om zeep maait. Otley is dan ook een film die het van zijn charme moet hebben, en dat heeft deze komedie in overvloed.

GENRE: komedie, spionage
JAAR: 1969
REGISSEUR: Dick Clement
CAST: Tom Courtenay, Romy Schneider, Alan Badel, James Villiers, Leonard Rossiter
LAND : USA

Related posts