Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WINDOW
ANEMONE VALCKE in WINDOW (c) Line Pillet
Kortfilm

WINDOW 

De jonge Line Pillet is een heel bekende Vlaamse actrice die haar acteertalent al afdoende bewees in zowel nationale als internationale films en televisieseries: Little Black Spiders, Paradise Trips, Muidhond, Mandy, Ritueel, Vermist, Over Water, Professor T., De Twaalf. De regisseurs waarmee ze werkte, prijzen allemaal haar vermogen om authentieke en geloofwaardige personages genuanceerd en natuurlijk neer te zetten. Naast haar gewaardeerde acteerwerk legt ze zich ook toe als scenariste en cineaste van kortfilms (Chorus) die worden gekenmerkt door een sterke visuele stijl, een focus op persoonlijke, emotionele verhalen, het verkennen van complexe menselijke relaties en het uitspitten van de dynamiek tussen verschillende personages. 

Haar kortfilm Window die ze zelf schreef en waarvoor ze ook enthousiast en geëngageerd plaatsneemt in de regisseursstoel, beleefde zijn première tijdens het jongste filmfestival van Oostende en nam deel aan de officiële competitie van het Regard Festival in het Canadese Saguenay. Window werd zowel door het grote publiek als de critici lovend ontvangen. 

Window toont een dag uit het leven van de jonge ramenwasser Sam. Wanneer ze arriveert bij een Brusselse woonblok voor de schoonmaak, treft ze een gebouw aan zonder ramen. In haar zoektocht naar de ontbrekende ramen, ontmoet ze schaduwfiguren van de stad die haar confronteren met zichzelf en haar eenzaamheid. Voorzichtig doorbreekt ze haar isolement en gaat ze op zoek naar interactie.

Window
WINDOW (c) Line Pillet

Metropool Brussel fungeert in Window als een arena slash vergrootglas voor problemen die zich binnen het hoofdpersonage Sam en bij uitbreiding in de wereld afspelen. De verschillende personages symboliseren een contrasterend wereldbeeld. Wat hen typeert is hun zoektocht naar verbinding, naar een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. 

Het is doorheen de film duidelijk dat de filmmaker een fascinatie heeft voor personages zoals Sam, Jerry en Lea, allemaal jongeren die in de marge leven. Ze zijn voor de doorsnee inwoners vaak onzichtbaar en tellen zogezegd maatschappelijk en sociaal niet echt mee. Precies daarom plaatst Pillet hen in het voetlicht en geeft ze hen een stem, want ondanks de moeite die elk van hen ondervindt om een plaats in de maatschappij te vinden, verdedigen ze stellig wie ze zijn.

De personages in Window zijn speciaal en nemen een heel bijzondere plaats in. De hoofdprotagoniste is Sam. Ze is een loner. Ze is geboren met een relatief grote wijnvlek in haar gezicht en daardoor leerde ze zich op de achtergrond houden. Ze mijdt anderen zoveel als mogelijk en contact leggen is voor haar een zware opgave. Wanneer ze ramen wast, voelt ze zich veilig. Het glas vormt een bescherming tussen haar en de buitenwereld. Wanneer haar dagelijkse routine wordt verstoord door de confrontatie met een wel heel transparant gebouw, raakt ze geïnteresseerd in de mensen die ze er ontmoet. 

Haar tegenspeler Jerry is een excentrieke vagebond. Hij is een ex-danser die het kunstenaarschap inruilde voor een zwervend bestaan. Jerry is als persoon geen cliché van eeń hobo die bedelt voor geldstukken, maar een zonderling die een fantasiewereld schept waarin hij zich thuis voelt. Hij wil geen geld, maar een conversatie.

Sam wordt voortreffelijk vertolkt door de bekende Gentse actrice Anemone Valcke die een uitgebreid cv kan voorleggen, denk maar aan succesfilms als Aanrijding in Moscou, Adem, Offline, Aller/Retour, Cool Abdul, Lola vers la Mer en tal van populaire televisieseries (Styx, De Twaalf, Bevergem). Ze heeft een ongedwongen naturel en zet op een authentieke manier haar personage neer. Haar gevoeligheid in combinatie met haar rebelse karakter is ook hier ontroerend en ontwapenend. In de gedaante van Sam mixt Valcke optimaal de innerlijke kwetsbaarheid en doorzettende kracht. 

Window
WINDOW (c) Line Pillet

Jerry wordt intrigerend vertolkt door de Britse acteur Jerry Killick, een speciaal man die vooral bekend is als theateracteur en zijn jarenlange samenwerking in de dansproducties van de choreografische meester Wim Vandekeybus. Killick speelde eveneens de hoofdrol in Vandekeybus’ debuutfilm Galloping Mind (2020). Killick heeft een kinderlijke vrijheid van spelen en creëert zijn personages vanuit improvisatie, een manier van acteren die ook in Window een meerwaarde geeft aan zijn wat bizarre verschijning en maatschappelijk gealiëneerd personage. 

Window biedt op verschillende manieren ook ruimte voor diversiteit. Opmerkelijk is dat de filmploeg die Pillet samenstelde overwegend jong is en grotendeels bestaat uit vrouwen.

De locatie waar het verhaal zich afspeelt is de grootstad Brussel. De Belgische hoofdstad straalt een grote diversiteit uit waar vele werelden samenkomen. De stad is eigenlijk een afspiegeling van onze contemporaine samenleving. Daarenboven is momenteel genderdiversiteit een belangrijk thema dat in Window subtiel wordt behandeld door de filmmaakster. Lea, de knappe conciërge, confronteert Sam met haar geaardheid. Homoseksualiteit is trouwens een terugkerend thema in Pillets werk. Hoewel ze haar seksuele geaardheid lang verborgen heeft gehouden, maakt ze er nu geen geheim meer van dat ze zelf deel uitmaakt van de queergemeenschap. Ze vindt het dan ook belangrijk om verhalen te vertellen die bijdragen aan een genormaliseerde voorstelling van dit actueel onderwerp. 

Opvallend aan Window is beslist het uitstekende camerawerk van de Belgische DOP Grimm Vandekerckhove die bekendstaat om zijn rauwe en intieme beeldtaal. Na verschillende bekroonde kortfilms draaide hij in 2019 ook de in Cannes voor de sectie Quinzaine des Réalisateurs geselecteerde film Ghost Tropic van Bas Devos. Zijn cinematografie is glorieus zonder opzichtig te zijn. Hij houdt er van dicht op de huid van zijn personages te zitten en op die manier de emoties te vatten en te versterken waar nodig. Kortom, Window – die logistiek tot stand kwam door crowdfunding – is een sereen en vakkundig pleidooi voor identiteit en het beschermen ervan. De film gaat over wankelen en veerkracht. Alle personages leven geïsoleerd en Sam zigzagt tussen hen in en verbindt hen met elkaar. Als een moderne parabel toont Window het universele verlangen naar verbondenheid.

Genre: kortfilm
Jaar: 2024
Regisseur: Line Pillet
Cast: Martha Canga Antonio, Jerry Killick, Anemone Valcke
Land: België
Speelduur: 15 minuten

Related posts