Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE STONING OF SORAYA M.  
THE STONING OF SORAYA M. (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE STONING OF SORAYA M.   

De Franse journalist Sahebjam trekt door het rurale achterland in Iran. Hij heeft autopech en belandt daardoor in een afgelegen dorp. Hij wordt benaderd door Zahara die hem het gruwelijke lot vertelt van haar nichtje Soraya. Ali, Soraya’s echtgenoot, was verliefd geworden op een 14-jarig meisje. Om met haar te kunnen huwen, moest hij scheiden.

De ontgoochelde echtgenote verzette zich krampachtig. Zonder man (en inkomsten) en twee opgroeiende dochters, zou ze het als alleenstaande vrouw niet overleven. Ali is vastberaden en vond er niet beter op om het op een akkoord te gooien met de corrupte mollah. Samen beschuldigen ze Soraya van overspel. Ofschoon de twee mannen geen enkel bewijs konden aanbrengen voor deze aanklacht, geloofden de dorpelingen vrij snel dat Saraya wel schuldig moest zijn.

Het noodlottige verdict viel en Soraya werd ter dood veroordeeld. De onterechte steniging werd snel en koelbloedig uitgevoerd. Zakara hoopt dat de journalist dit mensonterende verhaal overbrengt naar de buitenwereld in de hoop het ontvoogdingsproces van de Iranese (en uitgebreid de Maghrebijnse) vrouw op gang te brengen. Daarvoor moet Sahebjam uiteraard er eerst in slagen het dorp levend te verlaten.

The Stoning of Soraya M. is een pakkend pamflet dat jammerlijk genoeg gebaseerd is op waargebeurde feiten. Het is trouwens de verfilming van het gelijknamige boek van Freidoune. De steniging zelf wordt bewust gedetailleerd in beeld gebracht. Schokkend en aangrijpend. Een absolute must-see.

GENRE: drama
JAAR: 2009
REGISSEUR: Cyrus Nowrasteh
CAST: Mozhan Marnò, Shohreh Aghdashloo, Jim Caviezel, Parviz Sayyad, Vida Ghahremani, Navid Negahban
LAND: USA

Related posts