Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Les Filles d’Olfa ( Four Daughters )
FOUR DAUGHTERS (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

Les Filles d’Olfa ( Four Daughters ) 

De voor een Oscar genomineerde regisseur Kaouther Ben Hania ( The Man Who Sold His Skin, Beauty and the Dogs ) maakt met haar nieuw werk, Four Daughters, een indringend en emotioneel portret over een Tunesische alleenstaande moeder, Olfa Hamrouni, en haar vier dochters. Wat drijft jongeren, de dochters in kwestie, om zich aan te sluiten bij de Islamitische Staat? In Four Daughters gaat Kaouther Ben Hania op zoek naar een antwoord.

De jongste dochters Eya en Tayssir spelen zichzelf en voor de rollen van de oudste dochters Ghofrane en Rahma werden twee actrices gecast. Nour Karouni als Rahma en Ichrak Matar als Ghofrane. Ook voor Olfa Hamrouni, wanneer het in bepaalde scènes emotioneel te zwaar voor haar werd, wordt een actrice gebruikt. De bekende Tunesische actrice Hind Sabri neemt dan de rol over onder toezicht van Olfa.

De moeder wil niet meer zwijgen en doet haar verhaal waarbij bepaalde sleutelscènes worden nagespeeld. De confrontatie tussen de actrices, Olfa en haar twee jongste dochters leiden tot bijzondere momenten. Ze creëren een vreemde sfeer op de set waar de emoties soms hoog oplopen. Vooral wanneer Eya en Tayssir voor het eerst de actrices zien die hun twee zussen gaan vertolken.

Kaouther Ben Hania wou met haar docu alles laten zien. De gesprekken tussen de zussen en de actrices die een steeds hechtere band met elkaar krijgen, de voorbereiding op hun rollen, het rechtzetten van bepaalde scènes door Olfa wanneer deze niet naar haar zin werden gespeeld, een gesprek van Hind Sabri met haar spiegelbeeld. Maar ook de ongezouten meningen en kritiek van de actrices op de sleutelscènes.

Four Daughters
FOUR DAUGHTERS (c) The Movie Database (TMDB)

Aan de andere kant is de man in deze vertelling bijzonder afwezig en wordt hij steeds afgebeeld als de slechte figuur, de boeman. Bijzonder daarbij is dat de rollen van iedere man worden vertolkt door één en dezelfde acteur, Majd Mastoura. We zien hem zelf spartelen met de scènes die hij moet brengen. Maar ook Olfa komt er niet zonder kleerscheuren uit. Is het door haar toedoen en overbeschermende en harde opvoeding, die ze op haar beurt van haar moeder heeft meegekregen, dat ze haar twee oudste dochters steeds verder van zich heeft afgeduwd?

Four Daughters werd meerdere malen bekroond en kreeg op het afgelopen Filmfestival van Cannes de prijs voor beste documentaire. Een bijzondere mix van documentaire en fictie over radicalisering en het moederschap, over schuld en verzoening. Dit experiment dat verhelderend als genezend werkt voor zowel de moeder als de twee jongste dochters loopt vanaf 13 september bij ons in de zalen te zien. Les Filles d’Olfa laat je zeker niet onberoerd uit de bioscoopzaal vertrekken.


GENRE: documentaire
JAAR : 2023
REGISSEUR: Kaouther Ben Hania
CAST : Ichrak Matar, Hind Sabri, Nour Karouni, Eya Chikhaoui, Tayssir Chikhaoui, Olfa Hamrouni
LAND : Frankrijk, Tunesië, Saoedi Arabië, Duitsland, Cyprus

Related posts