Subscribe Now
Trending News

Blog Post

La Passion De Dodin Bouffant / Le Pot-au-Feu
LA PASSION DE DODIN BOUFFANT (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

La Passion De Dodin Bouffant / Le Pot-au-Feu 

In 1924 schreef auteur Marcel Rouff La Vie et la Passion de Dodin Bouffant. Zijn fictief personage Dodin ligt aan de basis van de nieuwe langspeelfilm van Ang Hùng Trân, die nu ook Frankrijk voor de komende Oscar voor beste internationale film vertegenwoordigt. Daarmee gaat de film de andere Cannes-lieveling Anatomie d’une Chute vooraf.

Voor La Passion de Dodin Bouffant deed de cineast beroep op twee grootheden uit de Franse film. Benoît Magimel ( La Pianiste, Cafard ) kruipt in de huid van Dodin Bouffant, een fijnproever pur sang, en zijn kokkin en love interest Eugénie, een schitterende Julliette Binoche ( Trois Couleur trilogie, Chocolat ). Dodin is verliefd op Eugénie en op haar kookkunst. Hij wil maar al te graag dat ze zijn vrouw wordt. Eugénie houdt de boot af, maar zet ’s nachts haar deur soms op een kier. Dat Magimel en Binoche in het verleden een echt koppel zijn geweest voorziet dit de film van wat extra gelaagdheid. Naast beide acteurs zijn de verschillende gerechten een perfect bereide Sauce Bourguignone in dit culinaire liefdesverhaal ( liefde voor elkaar en liefde voor het koken ) het derde hoofdpersonage.

La passion de Dodin Bouffant
LA PASSION DE DODIN BOUFFANT (c) The Movie Database (TMDB)

De zin, liefde gaat door de maag, wordt op een prachtige manier in sensuele beelden gegoten door DOP Jonathan Ricquebourg die je meteen meeneemt naar een chateau uit het Frankrijk van 1885. De donkere met kaarslicht verlichte vertrekken, de prachtige keuken waar het merendeel van de film zich afspeelt, het ziet er adembenemend uit. Vooral ook de verschillende gerechten waarvan de ingrediënten als het ware op handen gedragen worden. De lang uitgesponnen scène waar Dodin een meergangenmenu bereidt voor zijn vrienden samen met Eugénie is een waar feest voor het oog. Ook het bereiden van een de 4 gangen voor Eugènie is van grote klasse. Ze werden daarvoor bijgestaan door Pierre Gagnaire ( gastronomisch manager ) en Michel Nave ( culinaire adviseur ), twee gerenommeerde chefs die klaarstonden om hun advies en kennis aan beide hoofdrolspelers mee te geven.

La passion de Dodin Bouffant
LA PASSION DE DODIN BOUFFANT (c) The Movie Database (TMDB)

Ang Hùng Trân is niet aan zijn proefstuk toe met films als Cyclo, The Scent of Green Papaya en Norwegian Wood op zijn palmares. Met zijn Frans-Vietnamese origine blikte hij eerder ook al een de Franse film Éterneté in. Zelfs The Scent of Green Papaya werd volledig in Frankrijk gefilmd en reeds genomineerd voor een Oscar. Op het afgelopen filmfestival van Cannes mocht hij de prijs voor beste regie in ontvangst nemen en kreeg La Passion de Dodin Bouffant volkomen terecht de Prix de la Mise en Scène.

We willen wel enig advies meegeven: we raden aan om deze smaakvolle film niet te zien op een lege maag of reserveer alvast een tafeltje in een lokaal restaurant om na de film lekker te genieten. Het zal nodig zijn na het zien van al dit lekkers.

La Passion de Dodin Bouffant is nu onder de titel Le Pot-au-Feu verkrijgbaar op dvd en Blu-ray.


GENRE: Drama, Historisch, Romantiek
JAAR: 2023
REGISSEUR: Ang Hùng Trân
CAST: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Galatéa Bellugi
LAND: Frankrijk

Related posts