Subscribe Now
Trending News

Blog Post

It Lives Inside
IT LIVES INSIDE (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

It Lives Inside 

It Lives Inside, het langspeeldebuut van Bishal Dutta, deed het best goed op filmfestivals voor genreliefhebbers. De psychologische horrorfilm kreeg een nominatie voor beste film op Sitges en Neuchâtel, en won de publieksprijs van SXSW. Helaas voelden wij ons genoodzaakt om de loftrompetten even op te bergen en een nodige kanttekening te maken.

De bekende psychoanaliticus Erik Erikson stelde dat het zoeken naar een identiteit één van de grootste behoeften is van adolescenten. It Lives Inside verwerkte dit herkenbaar motief tot de basis van zijn plot:

Sam (Megan Suri)  is een Amerikaanse tiener van de 2de generatie. Ze komt uit een traditioneel Indisch gezin, vooral haar moeder Puura (Neeru Bajwa) is conservatief. Dit botst, want op school hebben Sam’s leeftijdsgenoten geen interesse in haar culturele achtergrond. Sam doet er alles aan om te assimileren met haar klasgenoten. In dit proces vervreemdt Sam zich van haar beste vriendin Tamira (Mohana Krishnan). Na een aanvaring met haar, bevrijdt Sam ongewild een monster die zich voedt op negatieve emoties.

It Lives Inside
IT LIVES INSIDE (c) The Movie Database (TMDB)

Dit kon het opzet zijn geweest voor een emotionele en diepgaande metaforische kijk in de psyche van een adolescent. Wij denken aan Buffy The Vampire Slayer, maar dan vanuit het culturele perspectief van een tiener met een migratieachtergrond. Helaas blijft It Lives Inside te oppervlakkig en te houterig om een grote impact te maken. Ook vervalt de prent net iets teveel in de genreclichés die we verwachten van moderne horrorfilms. Wij hadden het gevoel dat we sommige scènes en wendingen al eerder gezien hadden dit jaar. 

Waar we dan wel weer over te spreken zijn, is het talent vóór en achter de camera. Visueel is It Lives Inside sfeervol en goed onderhouden. Ook de jonge cast brengt het verhaal vol overtuiging. Saai wordt het dus niet.

Laat je dus vooral niet afschrikken, want It Lives Inside is degelijke tienerhorror. Het heeft een goede cast, een gelaagd perspectief en een creepy atmosfeer. Ook de mix tussen Indische en westerse cultuur is verfrissend. Maar het is wel een film, die net als zijn hoofdpersonage, lijdt aan een identiteitscrisis. Wat It Lives Inside boeiend maakt is helaas een oppervlakkige façade voor iets wat we eerder al hebben gezien. It Lives Outside.


GENRE: drama, horror, thriller
JAAR: 2023
REGISSEUR: Bishal Dutta
CAST: Megan Suri, Neeru Bajwa, Mohana Krishnan
LAND: USA, Canada

Related posts