Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MR. TURNER
TIMOTHY SPALL in MR. TURNER c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MR. TURNER 

De Britse kunstschilder J.M. William Turner (1775-1851) was een van de belangrijkste kunstenaars van de Engelse romantische school omdat hij in een tijd dat zijn collega’s vasthielden aan de traditionele en populaire ‘academische benadering’, licht en sfeer perfect op canvas wist weer te geven. Dankzij Mike Leighs ‘schitterende’ biopic Mr. Turner, kan je kennis maken met het briljante werk en het contactgestoorde leven van de vermaarde ‘schilder van het licht’.

TIMOTHY SPALL in MR. TURNER
TIMOTHY SPALL in MR. TURNER (c) The Movie Database (TMDB)

In Mr. Turner concentreert scenarist en regisseur Mike Leigh – een van de chefs van de Britse kitchen-sink-cinema met onder meer Naked, Another Year, Gouden Palm-winnaar Secret And Lies en de met Gouden Leeuw-bekroonde Vera Drake – zich op de laatste 25 jaar van het opmerkelijke leven van de innerlijk turbulente avant-la-lettre-impressionist die voornamelijk woeste landschappen en begeesterde zeegezichten schilderde. Leigh zoomt niet alleen in op Turners schilderscarrière, maar gunt je ook een kijkje in zijn privéleven waardoor je kennis maakt met zijn charmante vader, zijn toegewijde huishoudster, zijn verbitterde ex bij wie hij twee kinderen had, zijn jaloerse collega John Constable en Sophia Booth, zijn minnares bij wie hij tot aan zijn dood is gebleven.

Mr. Turner is een cinematografische, bitter komische kunstenaarsbiografie waarin Leigh een fraai portret borstelt van de immer kreunende, zuchtende en mopperende grootmeester met nukkige karaktertrekjes en dat ook nog ‘met verve’ – het is zijn eerste langspeelfilm die hij met digitale camera’s heeft gedraaid – ophangt tegen een historische achtergrond.

TIMOTHY SPALL in MR. TURNER
TIMOTHY SPALL in MR. TURNER (c) The Movie Database (TMDB)

Het is bewonderenswaardig hoe Leigh erin slaagt om de bevlogen strijd van een op meesterschap gedreven kunstenaar, die perse tegen de stroom in zijn visie en vorm wou doordrukken, subtiel weet te schetsen. De scoopcomposities van de in Cannes gelauwerde cameraman Dick Pope zijn oogstrelend en lijken wel perfecte kopieën van Turners imponerende doeken.

Tot slot moeten we zeker nog de prachtige kostuums en de overdonderende decors ‘in de verf zetten’ en speciaal onderstrepen dat Timothy Spall, Leighs rondbuikige fetisjacteur, als kribbige en op z’n schilderijen spugende brombeer, met zijn volle gewicht de aandacht naar zich toetrekt en daarvoor (terecht) de prijs voor Beste Acteur kreeg zowel op het filmfestival van Cannes als van de New York Film Critics Circle. Goede raad: snuif met genoegen de indringende verfgeur op van Leighs heel realistische en levensechte Mr. Turner.


GENRE: biografie, drama
JAAR: 2014
REGISSEUR: Mike Leigh
CAST: Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Lesley Manville
LAND: UK
SPEELDUUR: 150 minuten

Related posts