Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PRISONERS
PRISONERS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

PRISONERS 

Na de internationale furore van Incendies lagen alle wegen in Hollywood pijlsnel open voor Denis Villeneuve en werd hij samen met Christopher Nolan één van de weinige regisseurs die op basis van alleen maar zijn naam op een gigantisch budget van de studio’s kan rekenen. Alvorens hij van Warner groen licht kreeg voor de sequel van Blade Runner en de remake van Dune waren er nog een paar “kleinere” films.

In 2013 had je er zelfs twee, het ronduit fantastische en vrij bizarre Enemy en de bloedstollende nagelbijter Prisoners. Het verhaal doet de ronde dat Jake Gyllenhaal en Denis Villeneuve het tijdens de opnames van Enemy zo goed met elkaar konden vinden dat Villeneuve de Donnie Darko-ster (waar trouwens op het einde van Prisoners een verwijzing inzit) zonder auditie. Dat werd balen voor Ryan Gosling die zeer veel belangstelling had in de de rol van rechercheur Loki, maar in 2017 van Villeneuve mocht die dan weer ‘K’” vertolken in Blade Runner 2049.

Rechercheur Loki wordt ingeschakeld naar de zoektocht naar twee verdwenen meisjes die tijdens Thanksgiving zijn verdwenen en waarvan alle sporen naar Alex Jones (Paul Dano) leiden, een volwassene met het IQ van een tienjarige. Zoals dat zo vaak gaat moet men bij gebrek aan bewijzen de man laten gaan want helemaal niet naar de zin is van vader Keller Dover (Hugh Jackman) waardoor Prisoners een wel zeer bijzondere, en uiterst gewelddadige vigilante-variant wordt.

Prisoners is een ingenieuze thriller van 153 minuten waar een heerlijk David Fincher-geurtje aan vasthangt. Volgens scenarioschrijver Aaron Guzikowski duurde de originele versie zelfs drie uur, en in tijden dat men wel eens durft te beweren dat films te lang duren (wat overigens een uiterst idioot standpunt is, want een film is nu eenmaal af als hij af is) voelt dit geen seconde te lang aan. Daar zorgt niet alleen het schokkende verhaal voor, maar ook de fenomenale acteerprestaties met voorop een uitmuntende Paul Dano die zich naar verluidt aangetrokken voelt tot dit soort rollen.

Zoals bij elke Villeneuve-film zit de kracht hem ook hier in de details die alles tot één perfect geheel maken, dat gaat van de intrigerende muziek van Jóhann Jóhannsson tot het fenomenale camerawerk van Roger Deakins die alsmaar voor scènes in de regen koos waardoor Prisoners er nog troostelozer uitziet.

Ook al heeft Villeneuve bewezen dat hij de allergrootste blockbusters aankan en sowieso nog wel een paar jaar zoet zal zijn met het afwerken van de Dune-franchise, wordt het hopen dat de Canadese filmmaker ooit nog eens de tijd vindt voor het maken een thriller, een genre waarin hij een genie is.


GENRE : thriller
JAAR : 2013
REGIE : Denis Villeneuve
MET :  Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis, Maria Bello, Terrence Howard, Melissa Leo, Paul Dano
LAND: USA



Related posts