Subscribe Now
Trending News

Blog Post

NO
NO (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

NO 

Chili, 1988. De bevolking kreunt al bijna 17 jaar onder het strenge dictatoriale regime van Augusto Pinochet. Omwille van de toenemende internationale kritiek op zijn fascistisch beleid en de voortdurende schending van de mensenrechten in zijn land, wordt de generaal door de Verenigde Naties verplicht om een landelijk referendum te houden.

Met een simpele ‘SI’ of ‘NO’ zal de bevolking beslissen over het al dan niet voortbestaan van het Pinochet-bewind. De oppositie krijgt van de militaire junta dagelijks 15 minuten zendtijd op de nationale televisie om haar boodschap over te brengen. Pinochet is er zeker van dat hij het referendum op één been zal winnen. De tegenstanders rekenen op het talent van René, een jonge hotshot uit de reclamewereld. De hippe spindoctor voert een vastberaden en kleurrijke campagne die voornamelijk bestaat uit happy-tv-spotjes die hoopvolle toekomstboodschappen uitstralen. Het resultaat is geschiedenis want Pinochet mocht totaal onverwacht en definitief zijn koffers pakken.

NO
NO (c) The Movie Database (TMDB)


NO is na Tony Manero en Post Mortem, het spannende slotstuk van de Chileense filmmaker Pablo Larraíns boeiende geëngageerde drieluik over de recente politieke geschiedenis van zijn thuisland. Het einde van de dictatuur wordt met veel dynamiek, aandacht voor details en de nodige humor gefilmd door de ogen van een gehaaide reclamejongen. Inventief is zeker het gebruik van (nagebouwde) U-Matic videocamera’s waardoor originele nieuws- en reclamebeelden naadloos in elkaar overlopen en je heel realistisch wordt terug geslingerd naar de roerige jaren 80.

NO
NO (c) The Movie Database (TMDB)


Jammer is dat het verhaal wat traag op gang komt en dat René’s background vaag blijft, maar de uitstekend acterende Mexicaanse posterboy Gael García Bernal, geeft je geen kans om lang bij deze minpuntjes stil te staan. Eindbilan: zeg ‘JA’ tegen dit meermaals bekroonde, intelligente en pittig politieke ‘NO’-drama.


GENRE: drama
JAAR: 2012
REGISSEUR: Pablo Larraín
CAST: Gael García Bernal, Alfredo Castro, Luis Gnecco, Néstor Cantillana, Antonia Zegers, Marcial Tagle, Pascal Montero, Jaime Vadell
LAND: Chili, Frankrijk, Mexico, USA

Related posts