Subscribe Now
Trending News

Blog Post

In the Land of Saints and Sinners
LIAM NEESON in IN THE LAND OF SAINTS AND SINNERS (c) KFD
Bioscoop

In the Land of Saints and Sinners 


Het zou ons niet verbazen als artificiële intelligentie al stiekem zijn intrede heeft gedaan in Hollywood. De laatste jaren komen opvallend veel titels uit die hetzelfde stramien volgen waarin een actieheld op rust – vaak een gewezen huurmoordenaar of een ex-agent uit een bikkelharde geheime unit – door omstandigheden gedwongen wordt om zijn wapens af te stoffen en zijn beste moves opnieuw te trainen. De AI-bot is fan van Bryan Cranston of Keanu Reeves, maar als hij beschikbaar is mag toch Liam Neeson opdraven. Zo ook in In The Land of Saints and Sinners.

Ciarán Hinds en Liam Neeson in In The Land of Saints and Sinners
CIARÁN HINDS en LIAM NEESON in IN THE LAND OF SAINTS AND SINNERS (c) KFD

Regisseur Robert Lorenz neemt ons mee naar 1974 en naar het afgelegen Gleann Cholm Ville in een godvergeten hoek van Donegal. Finbar Murphy (Liam Neeson) leidt er een schijnbaar rustig bestaan als handelaar in historische boeken. De lokale agent Vinny O’Shea (Ciarán Hinds) en de andere dorpsbewoners hebben er geen benul van dat hij in werkelijkheid een koelbloedige hitman is die zijn slachtoffers meeneemt naar de bossen om ze hun eigen graf te laten delven alvorens ze zonder genade af te maken.

Elders in Ierland gaat het er minder vredig aan toe. IRA-terroristen zaaien overal dood en verderf. Na zo’n aanslag zoeken enkelen onder hen, onder leiding van harde tante Doireann McCann (Kerry Condon), onderdak in hetzelfde boerengat waar ook Finbar verblijft. We moeten er geen tekeningetje van maken wat er dan staat te gebeuren in het eens zo rustige plaatsje.

Kerry Condon in In The Land of Saints and Sinners
KERRY CONDON in IN THE LAND OF SAINTS AND SINNERS (c) KFD

Met Condon (The Banshees of Inisherin), Hinds (Belfast) en natuurlijk Neeson (Schindler’s List) staan er maar liefst 3 Oscargenomineerden op de aftiteling. Zij tillen In The Land of Saints and Sinners net een tikkeltje boven de andere wraakfilms van Neeson uit, maar dat wil nog absoluut niet zeggen dat we met een topper te maken hebben. Daarvoor volgt het scenario van het debuterende schrijversduo Mark Michael McNally en Terry Loane te veel platgetreden paadjes en konden we vaak onze geeuw niet onderdrukken bij het zien van deze formulefilm. Ook het feit dat ze enkele ballonnetjes oplaten over het zondaar of heilige zijn van onze hoofdpersonages, maar daar niet verder in durven doorduwen is een spijtige zaak.

Wat wel ver boven de middelmaat uitstijgt is de beeldvoering en de muziek. Cinematograaf Tom Stern maakt optimaal gebruik van het desolate en kille Ierse landschap, terwijl componist Diego Baldenweg met voornamelijk violen en harmonicas een meeslepende soundtrack bij dit folky drama met westerninvloeden schreef. Het zijn enkele troeven om jullie naar In The Land of Saints and Sinners te lokken, maar wij zitten toch te wachten op het moment dat Neeson, 71 jaar ondertussen en al duidelijk minder viriel, het nog eens over een andere boeg gooit en ons verrast met een overtuigende rol in een sterk drama.


GENRE: actie, misdaad, thriller
JAAR: 2023
REGISSEUR: Robert Lorenz
CAST: Liam Neeson, Kerry Condon, Ciarán Hinds
LAND : Ierland
SPEELDUUR: 106 minuten

Related posts