Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SALTBURN
SALTBURN (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

SALTBURN 


In onze contreien was er weinig of geen poeha rond Saltburn. Deels valt dit te begrijpen, want de film werd rechtstreeks gedropt op Prime Video, nog altijd de streamingdienst die mensen vooral nemen zodat ze geen verzendingskosten moeten betalen voor hun Amazon-pakjes. Anderzijds totaal niet te vatten als je weet dat dit de tweede film is van Emerald Fennell.

Emerald Lilly Fennell liet als actrice van zich horen met rollen in Albert Nobbs, Anna Karenina, The Danish Girl en bij het grote publiek vooral met haar vertolking in Call the Midwife en als Camilla Parker-Bowles in de Netflix dramaserie The Crown. Maar ook als regisseuse is ze niet de eerste de beste, haar feministische thriller Promising Young Woman won ze in 2020 de Academy Award voor Beste Scenario en ze greep net naast het net voor een Oscar-beeldje voor Beste Film.

JACOB ELORDI
JACOB ELORDI in SALTBURN (c) The Movie Database (TMDB)

Fennell kon het zich gemakkelijk maken door een tweede keer op de kar van de female revenge-trein te springen, maar dat doet ze niet. Saltburn is eerder een thriller die raakvlakken heeft met de zwarte komedie. Een moderne Hitchcockiaanse nagelbijter die helaas net iets te veel style over substance wordt met duidelijke visuele knipogen naar Kubrick’s The Shining en de gotische Hammer-horror, terwijl je her en der opvangt dat het verhaal dat Fennell zelf is schreef net iets te veel een luchtig doorslagje is van The Talented Mr. Ripley van meesterverteller Patricia Highsmith.

Gegronde kritiek want we volgen twee uur lang charlatan Oliver Quick (Barry Keoghan die doorbrak in Christopher Nolan’s Dunkirk en Yorgos Lanthimos’s The Killing of a Sacred Deer). Een onderdeurtje die op de universiteit van Oxford gemeden wordt. De hautaine studenten hebben liever niets te maken met iemand die het moet zien te rooien met een schoolbeurs en alsmaar tweedehandskledij draagt. En toch weet Quick de vriendschap te winnen van Felix (Jacob Elordi die je binnenkort kan zien als Elvis Presley in Sofia Coppola’s Priscilla), de rijkste en meest populaire kerel van Oxford die iedere vrouw rondom zijn vingers windt. Het vertrouwen gaat zelfs zo ver dat Quick uitgenodigd wordt op Saltburn, het riante landgoed dat afgeschermd wordt door de buitenwereld via een labyrint. 

BARRY KEOGHAN
BARRY KEOGHAN in SALTBURN (c) The Movie Database (TMDB)

Had Promising Young Woman een eigentijdse soundtrack waar je onder andere Charli XCX op kon vinden, dan is dat op het nog hippere Saltburn nog meer het geval. Ladytron, MGMT, Arcade Fire, Bloc Party of Cold War Kids : het zijn allemaal namen die de revue passeren en van Saltburn een film maken die perfect het muzikale landschap van 2006 weergeeft. Ook technisch vallen er moedige beslissingen, zo wordt de benauwende sfeer via de 1.85:1-aspect ratio extra benadrukt, maar tegelijkertijd is het geen evidente keuze voor een film die de streamingkijkers moet zien te paaien. 

ROSAMUND PIKE
ROSAMUND PIKE in SALTBURN (c) The Movie Database (TMDB)

Toch haalt Saltburn na afloop niet het kransje van de allergrootste titels van 2023 en dat valt helaas te wijten aan het slot dat door zijn clichés net geen afknapper wordt. Gelukkig zijn er wel de ongelooflijke vertolkingen van onder meer een onherkenbare Carey Mulligan met de lelijkste rosse pruik in jaren, Richard E. Grant die gewoon weer Richard E. Grant is, de steeds bijdehante Archie Madekwe die we leerden kennen in Ari Aster’s Midsommar, Barry Keoghan, Jacob Elordi en nog meer Rosamund Pike op wie je altijd kan rekenen als je iemand nodig hebt om klootjesvolk te spelen. Kortom Saltburn is geen meesterwerk, maar met gemak één van de beste originals op de streamingdiensten van de afgelopen maanden!

Saltburn is te bekijken op Amazon Prime.


GENRE: thriller, drama, zwarte komedie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Emerald Fennell
CAST: Barry Keoghan, Jacob Elordi, Rosamund Pike, Richard E. Grant, Alison Oliver, Archie Madekwe, Carey Mulligan
LAND: USA, UK
SPEELDUUR : 131 minuten

Related posts