Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE FABELMANS
THE FABELMANS (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

THE FABELMANS 

Regisseurs zijn al lang niet meer de vedettes van vroeger. Hun sterrendom is tanende en stilaan zijn zij gewoonweg de man of de vrouw achter de camera die een taak uitoefenen in opdracht van een studio. Auteurscinema bestaat nog, zeker in de arthousecinema, maar in Hollywood is het een uitstervend ras geworden. Los uit het vuistje kom je wel tot namen als Christopher Nolan of Quentin Tarantino, maar eens je die twee hebt gehad wordt het al een pak moeilijker om een cineast te vinden die jan met de pet kent. De populairste naam blijft nog altijd Steven Spielberg, ofschoon ook dat een vervlogen tijdperk lijkt te zijn. Het floppen van zijn biopic (die er in feite geen is) The Fabelmans is daar het zoveelste harde bewijs van, ook al is dit volkomen onterecht.

Spielberg ging voor The Fabelmans in zijn eigen jeugdherinneringen grasduinen. Gespekt met wat fantasie dat werd bedacht door Tony Kushner kwam hij tot het verhaal van de Joodse jongen Sammy (Gabriel LaBelle) die door zijn ouders (Michelle Williams en Paul Dano) meegevoerd wordt naar de bioscoop en daar betoverd raakt door de filmmagie van The Greatest Show on Earth van Cecil B. DeMille. De jonge Sammy beseft hiermee dat zijn verdere leven voortaan verbonden zal zijn met een camera. Het wordt een verhaal van vallen en opstaan, tot hij dankzij diens doorzettingsvermogen op het einde van de rit de zegen krijgt van de allergrootste cineast, en vertolkt wordt door een bijzondere mijnheer die je nadien nooit meer zal vergeten.

PAUL DANO in THE FABELMANS (c) The Movie Database (TMDB)


The Fabelmans is net als Cinema Paradiso een ode aan de cinema, maar dan wel op zijn Amerikaans, wat in het geval van Spielberg niet eens een negatieve connotatie heeft. De meer dan twee uur durende film werd gedraaid op pellicule wat nog maar eens de liefde van de meester voor zijn vak onderstreept. De camera als grote vriend die net als goochelarij de mensen om de tuin kan leiden, maar als alziend oog ook beelden kan maken van dingen waar je maar beter de ogen van sluit.

Als er al één minpuntje te zeggen valt over deze prachtfilm dan is het misschien zijn lengte of de net iets te ongeloofwaardige scène met het gelovige vriendinnetje, toch is The Fabelmans één van Spielberg’s beste titels die prachtig gedragen wordt door de jonge Gabriel LaBelle, maar ook door de altijd fantastische Paul Dano en Seth Rogen in de rol van zijn leven als de niet te vertrouwen oom. Michelle Williams doet het als braaf Amerikaans huismoederslaafje dan weer een tikkeltje minder.

MICHELLE WILLIAMS in THE FABELMANS (c) The Movie Database (TMDB)


The Fabelmans is een film over de zoektocht naar familiaal geluk dat subtiel doorbroken wordt door de onvermijdelijke duistere kantjes van het leven zoals de jodenhaat zonder dat het allemaal te zwaar wordt, maar ook zonder dat het ook maar iets van zijn effect verliest. Meesterlijke cinema van een grootmeester zoals we die in het Hollywood van vandaag jammer genoeg te vaak missen.


GENRE : drama
JAAR : 2022
REGIE: Steven Spielberg
MET :  Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, Gabriel LaBelle, Mateo Zoryan
LAND: USA

Related posts