Subscribe Now
Trending News

Blog Post

IL PRIMO GIORNO DELLA MIA VITA
IL PRIMO GIORNO DELLA MIA VITA (c) Paradiso
Bioscoop

IL PRIMO GIORNO DELLA MIA VITA 

De 64-jarige Toni Servillo is een van de grootste Italiaanse acteurs van zijn generatie. Hij is niet alleen de fetisj-protagonist van grootmeester Paolo Sorrentino (hij vertolkte de hoofdrollen in het met prijzen overladen meesterwerk La Grande Bellezza, The Hand of God, Loro, Il Divo, The Consequences of Love), maar glinsterde onder meer ook in Roberto Andó’s Le Confessioni en Matteo Garonne’s Gomorra en verzamelde in zijn bijna 40-jarige filmcarrière al meer dan dertig gewichtige awards.

Il Primo Giorno Della Mia Vita van Paolo Genovese die in 2017 iedere filmliefhebber van zijn sokken blies met de intrigerende thriller The Place, vertolkt de Romeinse klasbak Servillo een mysterieuze ‘man’ die door Rome doolt op zoek naar mensen die geen positieve verwachtingen meer hebben en besluiten om een einde te maken aan hun uitzichtloze aardse bestaan. Uiteindelijk kruist zijn pad een handjevol potentiële suïcidale individuen zoals een piepjonge corpulente rakker die online wordt overstelpt door haatcomments omdat zijn vader hem dagelijks verplicht om massa’s donuts binnen te slikken. Een flik die het pijnlijke plotse verlies van haar dochter niet kan verwerken. Een atlete die door het drastische fatum, zich nog enkel kan verplaatsen in een invalidenwagentje en tot slot een coach, die zelf alle motivatie is kwijtgeraakt. Gedurende zeven dagen neemt de geheimzinnige figuur het mistroostige kwartet mee op sleeptouw om het in een soort limbo, te confronteren met allerlei noodlottige gevolgen die hun zelfdoding teweegbrengen bij hun achtergebleven naasten. Na een week mogen ze evalueren, maar moeten dan onverbiddelijk kiezen tussen leven of dood.

Il primo giorno della mia vita
IL PRIMO GIORNO DELLA MIA VITA (c) Paradiso

Il Primo Giorno Della Mia Vita is de verfilming door Paolo Genovese van zijn gelijknamige eigen roman daterende uit 2018 waarin een bijzonder interessant gegeven wordt geponeerd: zou je zelfmoord plegen als je op voorhand mocht weten wat de drastische consequenties hiervan zijn voor je nabestaanden?

De personages in het drama dat je een spiegel voorhoudt en je dwingt om na te denken over het doel van het leven, zijn stuk voor stuk boeiend, herkenbaar, geloofwaardig, degelijk psychosociaal onderbouwd en krijgen allemaal een gevulde rugzak mee. De manier waarop de regisseur bovendien de verschillende personages met elkaar verweeft, is attractief en boeiend.
De cryptische Engelachtige figuur (maar dan zonder vleugels) die de potentiele ‘doden’ een andere kijk op het leven biedt en inzicht geeft op de nabije toekomst, is intrigerend en claustrofobisch – veel speelt zich af binnenkamers, een typisch handelsmerk van Genovese – uitgewerkt en houd je aandacht gaande dankzij uiteraard alweer een charismatische vertolking van Servillo. De serene kalmte die hij in een goed zittend maatpak uitstraalt dankzij ingehouden bewegingen en zijn immer licht cynisch beloken glimlachje, werpen een mysterieuze sluier over dit metafysisch drama.

De acteurs die Servillo tijdens zijn visionaire tocht in de armen sluit, zijn bijna allemaal lievelingen van Genovese die in het verleden al vaak met hem hebben samengewerkt en zich onder zijn regie duidelijk vertrouwd voelen op de set, zorgen bijgevolg voor knappe prestaties die de film een meerwaarde geven.

Il primo giorno della mia vita
IL PRIMO GIORNO DELLA MIA VITA (c) Paradiso


De magisch-realistische sfeer die bij momenten doet denken aan het sterke werk van de surrealistische maestro Luis Buñuel, past prima bij dit existentieel levensdrama dankzij het suggestief in beeld gebrachte nachtelijke doch onverschillige Rome en de duistere soms bewust wat kille, doch heel doeltreffende fotografie.

Minpuntjes zijn ongetwijfeld de te didactische manier waarop nadrukkelijk wordt geëxpliceerd waarom mensen worden aangezet om uit het leven te stappen, het spijtige gemis aan noodzakelijke pathos en tal van dialogen die niet consistent zijn uitgewerkt en niet indringend zijn en het ontbreken van duidelijke antwoorden op de vele aanbod komende existentiële vragen.

Desondanks is Il Primo Giorno Della Mia Vita een boeiende film die je verfijnd aanzet om na te denken over je eigen leven, geluk, verdriet, verlies, toekomst en kijk op je omgeving en de ruimere maatschappelijke context alsof je Il Primo Giorno Della Mia Vita (de eerste dag van mijn leven) herbeleefd.


Genre: Drama, fantasy, mystery
Jaar: 2023
Regisseur: Paolo Genevese
Cast: Toni Servillo, Margherita Buy, Sara Serraiocco, Valerio Mastandrea, Gabriele Cristini
Land: Italië
Speelduur: 121 minuten

Related posts