Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ALL OF US STRANGERS
PAUL MESCAL in ALL OF US STRANGERS (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

ALL OF US STRANGERS 

Het zou ons verwonderen mocht All of Us Strangers niet bij zowat elke kijker diverse heftige emoties ontlokken. Dit zowel rauwe als pakkende relatiedrama (in de breedste zin van het woord) kan bogen op exquise acteerprestaties van Andrew Scott (Sherlock, Fleabag), Paul Mescal (Aftersun, Normal People), Claire Foy (The Crown) en Jamie Bell (Billie Elliot). Geen fletse romcom dit jaar met Valentijn!

ALL OF US STRANGERS
ALL OF US STRANGERS (c) The Movie Database (TMDB)

Scenarioschrijver Adam (Andrew Scott) ontmoet in zijn haast leegstaande Londens appartementsblok zijn intrigerende buur Harry (Paul Mescal). Wat volgt is een schets van verscheidene relaties, al dan niet in de verbeelding van Adam met verwondering en verbijstering troef.

Verantwoordelijk voor al dit fraais: de Britse regisseur en scenarist Andrew Haig (Lean on Pete, 45 Years, Weekend). Haig liet zich inspireren door de roman Strangers, in 1987 neergepend door de Japanse auteur Taichi Yamada. Met zijn script en regie gaf Haigh er een heel eigentijdse (ook al speelt de film zich af in de jaren 1980) en  persoonlijke touch aan.

Volgens Haigh was dit boek bewerken een lang en soms pijnlijk proces. Hij wilde uit zijn eigen verleden putten zoals Adam dat doet in de film. Naast het exploreren van de complexiteit van zowel familiale als romantische relaties was hij ook geïnteresseerd in de aparte ervaring van een specifieke generatie homoseksuelen die opgroeiden in de jaren 80.

JAMIE BELL in ALL OF US STRANGERS
JAMIE BELL in ALL OF US STRANGERS (c) The Movie Database (TMDB)

Het originele boek is een Japanse ‘Ghost Story’ maar in de handen van Andrew Haigh werd het allesbehalve een genrefilm. Haigh transcendeerde het traditionele fantasierijke verhaal uit de roman en ging voor een iets meer psychologisch, haast metafysisch geheel. Wel behield hij het centrale uitgangspunt van de roman:  “Wat als je jouw ouders opnieuw ontmoet, lang nadat ze overleden zijn, alleen wel met dezelfde leeftijd als jezelf?” Dat was volgens Haigh het startpunt om op een emotionele manier het wezen van een familie te benaderen.

PAUL MESCAL in ALL OF US STRANGERS
PAUL MESCAL in ALL OF US STRANGERS (c) The Movie Database (TMDB)

Wie  45 Years met Charlotte Rampling en Tom Courtenay zag, weet dat Haigh de geknipte persoon is om die eigen verwachtingen in te lossen. Bij All of Us Strangers weet hij andermaal alles uit zijn acteurs te halen, ditmaal een kwartet. Dat wordt (naast Scott en Mescal) vervolledigd door Claire Foy en Jamie Bell als Adams ouders die plots opduiken. Daarnaast zorgt de soundtrack voor een volwaardig personage met talloze eightiesklassiekers van Fine Young Cannibals, The Housemartins tot Pet Shop Boys met een extra glansrol voor Frankie Goes to Hollywoods The Power of Love. Magisch en magistraal!


Genre: drama
Jaar: 2023
Regisseur: Andrew Haigh
Cast: Andrew Scott, Paul Mescal, Jamie Bell, Claire Foy
Land: Groot-Brittannië, USA
Speelduur: 105 minuten

Related posts