Subscribe Now
Trending News

Blog Post

My Name is Loh Kiwan
MY NAME IS LOH KIWAN (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

My Name is Loh Kiwan 

We moeten toegeven dat onze verbazing groot was toen we zonder eerst de synopsis te raadplegen de nagelnieuwe Netflix-release My Name is Loh Kiwan inschakelden en 90% zich in onze Belgische hoofdstad bleek af te spelen. Het Zuid-Koreaans drama gaat namelijk over een Noord-Koreaanse overloper die China moet ontvluchten en in ons landje een nieuw leven probeert op te bouwen. Al moeten we niet meteen gaan blinken van trots, want Loh Kiwans verblijf in Brussel is een lijdensweg waar wij zeker niet zonder reputatieschade uitkomen.

Het begint al bij onze opvang van vluchtelingen. Kiwan (Song Joong-ki) heeft al snel een intakegesprek te pakken, maar de vervolgsessie laat maanden op zich wachten. Ondertussen moet hij maar zien te overleven op straat door vuilnisbakken te plunderen op zoek naar restjes om te eten en leeggoed om in te ruilen voor een handvol statiegeld. Een hard bestaan vol geweld en waarbij hij tot overmaat van ramp ook nog eens het slachtoffer wordt van de Koreaans-Belgische dievegge Marie (Choi Sung-eun). Zoals wel vaker in films kunnen de 2 elkaar eerst niet luchten, maar groeien ze geleidelijk naar elkaar toe. Al is Marie ook verre van traumavrij en sleurt ze haar eigen verleden met zich mee … .

My Name is Loh Kiwan
MY NAME IS LOH KIWAN (c) The Movie Database (TMDB)

Die achtergrond van Marie vormt net grootste pijnpunt van My Name is Loh Kiwan. Regisseur en scenarist Kim Hee Jin baseerde zijn film op de roman I Met Loh Kiwan van Hae Ji Cho en we kunnen dus niet met zekerheid zeggen wie we met de vinger moeten wijzen, maar haar band met de maffia en het illegale schietcircuit is totaal misplaatst en voelt eerder ridicuul dan spannend aan. Zonder dit thrillerelement was de film een compacter en hoogstaander sociaal drama geweest dat de vluchtelingenproblematiek aankaart.

Niet dat de film nu een fiasco is, verre van zelfs. Het hoofdplot is goed onderbouwd en geeft het moeilijke traject weer dat de vluchtelingen moeten afleggen om erkend te worden en een waardig nieuw bestaan op te bouwen. Het laat ons ook kennismaken met een groep politieke vluchtelingen waar we zelden bij stilstaan. De twee protagonisten worden geloofwaardig neergezet door acteurs die chemie vertonen en zo komt ook het romantische subplot tot zijn recht. Toch in hun prestaties, want qua beeldvoering is de film behoorlijk donker en had de romance wel baat gehad bij wat extra licht.

My Name is Loh Kiwan is uiteindelijk een melodrama met een aantal tekortkomingen en een overdaad aan plotelementen, maar het was wel een aangename ontmoeting met Loh Kiwan en Marie.


Genre: drama, romance
Jaar: 2024
Regisseur: Kim Hee Jin
Cast: Song Joong-ki, Choi Sung-eun, Jo Han-chul
Land: Zuid-Korea
Speelduur: 131 minuten

Related posts