Subscribe Now
Trending News

Blog Post

JOHN WICK
KEANU REEVES in JOHN WICK (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

JOHN WICK 


Het is eigenlijk best gek – en hoogstwaarschijnlijk frustrerend voor de concurrerende studio’s- dat één van de best lopende filmfranchises van de afgelopen jaren gewoon te danken is aan een gewone wraakfilm. Weliswaar één met stijl en één die zichzelf relativeert.

De eerste John Wick stamt ondertussen al uit 2014, een periode waarin men met 100 minuten runtime ruim tevreden was, en wat overigens de ideale speelduur is voor een film als deze. Keanu Reeves die naar eigen zeggen 90% van zijn eigen stunts in de film zelf doet – niet waar mijnheer Cruise?- is dus John Wick die in het misdaadmilieu de bijnaam heeft van de boogeyman. Waarom precies is onduidelijk, wel is het zo dat wie op zijn tenen trapt een meedogenloze trap terug in de ballen mag verwachten.

En dat is nu precies waar Iosef Tarasov (Alfie Allen) geen rekening mee houdt. Als hij aan Wick vraagt of hij zijn Mustang niet wil verkopen en het antwoord een arrogante “njet” is, denkt de oerdomme Rus dat het tijd is om Wick een lesje te leren door zijn auto te stelen en zijn hondje dood te knuppelen die Wick kreeg als afscheidscadeau van zijn vrouw nadat die net is bezweken aan een onsterfelijke ziekte.

KEANU REEVES in JOHN WICK (c) The Movie Database (TMDB)


Vader Viggo Tarasov (Michael Nyqvist – een rasechte Zweed maar die voor één keer alle clichés van de Russen in één persoon mag verzamelen) ziet de bui aankomen. Wick is niet tot rede vatbaar, en daarom klopt hij aan bij Marcus (een zoals altijd geweldige Willem Dafoe) om een handje te helpen.

 Regisseur Chad Stahelski die overigens de stuntdubbel van Keanu Reeves was in The Matrix-films, weet wat hij moet doen om een oerdegelijke actiefilm af te leveren. Het verhaal stelt niks voor en is zelfs in één korte zin samen te vatten, maar het is net door alle onnodige moeilijkdoenerij weg te laten dat John Wick werkt. De film heeft wel een moderne look, en Reeves spat van het scherm, maar toch hebben de makers zeer goed naar de grote voorbeelden uit de jaren 80 gekeken.

GENRE: actie
JAAR: 2014
REGISSEUR: Chad Stahelski ,David Leitch
CAST: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Alfie Allen, Willem Dafoe, Dean Winters
LAND : USA

Related posts