Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WICKED LITTLE LETTERS
WICKED LITTLE LETTERS (c) KFD
Bioscoop

WICKED LITTLE LETTERS 


Wat zijn de tijden veranderd. Tegenwoordig doen sociale media ons geloven dat de modale Vlaming niets liever doet dan scheldtirades af te vuren in de commentsectie van onbenullige nieuwsartikels. Een kleine honderd jaar geleden kwam je voor dergelijke vuilbekkerij zelf in een mediastorm terecht. Een mooi voorbeeld hiervan is het brievenschandaal van Littlehampton. Een slordige honderd jaar geleden haalde dit dorpje de Britse pers nadat vooraanstaande mensen uit het dorp obscene brieven toegestuurd kregen. Algauw werd Ierse nieuwkomer Rose Gooding zonder diepgaand onderzoek aangeduid als dader.  Wicked Little Letters giet het relaas van deze gebeurtenissen in een humoristisch jasje. Of je na het zien van deze tragikomedie zelf in het rond begint te kafferen zal afhangen van met welke verwachtingen je deze prent gaat bekijken.

Wicked Little Letters
WICKED LITTLE LETTERS (c) KFD

Wicked Little Letters lijkt namelijk op het eerste gezicht een mysteriefilm te zijn. Helaas is het enigma aan de magere kant. De film is allesbehalve subtiel. Het lijkt alsof scenarist John Sweet en regisseur Thea Sharrock ons met een lichtgevend signaalbord de dader aanwijzen. Ergens is dit ook wel te begrijpen. Het waargebeurde verhaal is niet bepaald ongekend en met een kleine Google-zoekopdracht kan je de ontknoping vinden.

Wicked Little Letters
WICKED LITTLE LETTERS (c) KFD

Wat we wel te zien krijgen is een intrigerend spanningsveld tussen een conservatief patriarchaal wereldbeeld en een exponentieel uitdijende zee van oerBritse beledigingen die een bron zijn van humor en opluchting voor de vrouwen in het dorp. Sharrock windt geen doekjes rond de achterliggende feministische thema’s van Wicked Little Letters. Haar wereld is er eentje waar moedige vrouwen worden onderdrukt door kortzichtige mannen. Dit wordt versterkt door een aantal kleurrijke, maar karikaturale personages die toch geloofwaardig blijven. Het sterke acteerwerk van ondermeer Anjana Vasan, Jessy Buckley en de nooit teleurstellend Olivia Colman wekken de nodige empathie en verontwaardiging op.

Wicked Little Letters is een goed ogende en zelfbewuste productie die zijn doelgroep kent en zonder compromissen op hen inspeelt. Dit is bewonderingswaardig, maar ze belandt hiermee wel in een niche categorie. Wij waren aangenaam verrast door de sterke acteerprestaties en de ongeziene schat aan obscene woordenschat. Wie er niks aan vindt, kan achteraf eens goed vloeken. Dat doet blijkbaar deugd.

Dutch FilmWorks bracht Wicked Little Letters uit op DVD en Blu-ray.

Genre: zwarte komedie, mystery
Jaar: 2023
Regisseur: Thea Sharrock
Cast: Olivia Colman, Jessie Buckley, Anjana Vasan, Joanna Scanlan, Gemma Jones, Malachi Kirby, Lolly Adefope, Eileen Atkins, Timothy Spall
Land: UK
Speelduur: 100 minuten

Related posts