Subscribe Now
Trending News

Blog Post

KILLER JOE
MATTHEW MCCONAUGHEY in KILLER JOE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

KILLER JOE 


Hoewel Killer Joe helemaal geen succes was aan de kassa, blijft het een film waarover men nog lang niet uitverteld is, al was het maar voor de scène met Gina Gershon met het kippenboutje. Een leuk detail is trouwens dat 20 jaar eerder Gina deze rol van stiefmoeder Sharla aangeboden kreeg toen het nog een toneelstuk was. Maar Gina wees het voorstel af omdat ze zich niet kon voorstellen dat ze acht keer per week een blowjob met een kippenbout op de toneelscène zou moeten opvoeren.

Het verhaal speelt zich af in West Dallas, Texas, waar de 22-jarige drugsdealer Chris Smith (Emile Hirsch) met zijn oerdomme vader Ansel (Thomas Haden Church) en zijn stiefmoeder samenwoont nadat zijn eigen moeder hem voor de zoveelste keer uit het huis heeft gegooid. Tot overmaat van ramp heeft zijn moeder een partij drugs van hem gestolen. Om de dealer 6000 dollar te kunnen betalen, bedenkt Chris het idee om zijn moeder te vermoorden zodat hij de premie van haar levensverzekering kan opstrijken waarvan zijn zus Dottie (Juno Temple) de enige begunstigde is. Chris en zijn vader komen overeen dat ze hiervoor de huurmoordenaar Killer joe (Matthew McConaughey) inhuren.

JUNO TEMPLE in KILLER JOE (c) The Movie Database (TMDB)


Killer Joe is de tweede bewerking van een toneelstuk van Tracy Letts door William Friedkin nadat hij eerder in 2006 al Bug regisseerde. De film kan je zien als een brutale zwarte komedie die niet alleen geniet van het genie en durf van Friedkin, maar ook door de cast. Oorspronkelijk wilde Friedkin Tommy Lee Jones in de rol van Killer Joe, en zelfs Kurt Russell die laconiek vertelde dat zijn vrouw Goldie Hawn hem zou vermoorden als hij deze rol aannam. Toen de regisseur op tv een interview zag met Matthew McConaughey raakte hij gefascineerd door diens stijl en besloot hij om McConaughey te casten die hiermee definitief komaf kon maken met zijn gladgestreken romcom-imago. Ook de rol van Juno Temple die zich baseerde op Sissy Spacek’s rol in Badlands is opvallend, maar toch was het bijna een rol voor Jennifer Lawrence geworden die wanhopig de rol van Dottie wilde en er geen problemen mee had om naakt voor de camera te staan, maar op het laatste nippertje moest afhaken vanwege een planningsconflict.

Killer Joe is ongewild grappig en brutaal, het soort portret van een Amerika dat weliswaar bestaat maar dat je doorgaans weinig of niet te zien krijgt. Naïeve mensen die in een spiraal van schulden belanden en daardoor de ene dwaze beslissing na de andere nemen, en dat allemaal verpakt in een fantastische film van een van de grootste Amerikaanse cineasten ooit.

GENRE: thriller, misdaad
JAAR: 2011
REGISSEUR: William Friedkin
CAST: Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple, Thomas Haden Church, Gina Gershon, Marc Macaulay               
LAND : USA


Related posts