Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MIKEY AND NICKY
MIKY AND NICKEY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MIKEY AND NICKY 


Nicky (John Cassavetes) zit zwaar in de problemen nadat hij geld van zijn maffiabaas heeft gestolen. De man leeft in pure paranoia en dat is niet zonder reden want ondertussen is een huurmoordenaar (Ned Beatty) op zoek naar hem. Hij krijgt bezoek van zijn trouwe kompaan Mikey (Peter Falk) die hem weet te overhalen om de hotelkamer te verlaten.

Een perfect recept voor een buddy film die er geen is, maar regisseuse Elaine May ging zo over het budget dat Paramount de stekker uit Mikey and Nicky trok met als gevolg dat de film nauwelijks werd vertoond. Samen met Peter Falk werden de rechten van de film opnieuw opgekocht waardoor hij een 4K-restauratie kreeg en alsnog een beperkte screening kreeg op festivals die zich specialiseren in het tonen van oude films. May, die maar vier films zou maken, was een echte pechvogel want zij was ook de dame achter Ishtar die in de geschiedenisboeken genoteerd staat als één van de grootste flops in Hollywood.

JOHN CASSAVETTES in MIKEY AND NICKY (c) The Movie Database (TMDB)

Elaine May keek niet op een rolletje film of minder, de legende zegt zelfs dat ze de camera liet draaien wanneer er niets op de set gebeurde. Er werd uitgerekend dat May drie keer zoveel pellicule nodig had dan Gone with the Wind uit 1939 die twee keer zo lang duurde als deze charmante misdaadkomedie. Dat had tot gevolg dat het monteren van deze film nog eens een jaar extra duurde, en kwestie van wilde verhalen de wereld in te blazen werd beweerd dat Elaine May en Peter Falk twee filmrollen hadden verstopt zodat Paramount de film niet in handen kon krijgen.

Ook de sterren zelf waren niet van de goedkoopste. Falk was wereldberoemd als Colombo, John Cassavetes zat in de piek van zijn carrière en Ned Beatty (van wie Falk dacht dat hij de broer was van Warren Beatty) had ondertussen als een Oscarnominatie op zak voor de Beste Bijrol in Network van Sidney Lumet.

Mikey and Nicky oogt wel wat onafgewerkt, en dat geldt zeker voor het al bij al abrupte einde, maar toch is dit 70’s-cinema om van te smullen met acteurs in hun allerbeste doen. De humor is treffend, ook al is het qua politieke correctheid wel enigszins tijdsgebonden, al was het maar omdat het aantal meppen die de vrouwen te verduren krijgen niet bij te houden zijn. In ieder geval een vrij obscure titel die alle recht heeft om opnieuw opgepikt te worden.

GENRE: misdaad, komedie
JAAR: 1976
REGISSEUR: Elaine May
CAST: Peter Falk, John Cassavetes, Ned Beatty, William Hickey, Sanford Meisner, Joyce Van Patten, M. Emmet Walsh
LAND : USA

Related posts