Subscribe Now
Trending News

Blog Post

NAAKT OVER DE SCHUTTING
RIJK DE GOOYER in NAAKT OVER DE SCHUTTING (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

NAAKT OVER DE SCHUTTING 

Naakt Over De Schutting is een compleet in de vergetelheid geraakt Nederlandse film uit 1973. Destijds te vinden op dvd (als vhs-rip off) in de Blokker-bakken van 1 euro. Maar tegenwoordig terug wat hip, maar dan onder de Engelse titel Naked Over The Fence en wel omdat het Amerikaanse Cult Epics de film volledig gerestaureerd heeft uitgebracht op Blu-ray. De oprichter van dit label, ene Nico B., is niet alleen een uitgeweken Nederlander, maar als een gewezen videotheekuitbater uit Amsterdam ook de man bij wie je terecht moest voor obscure Nederlandse films. En als het kan ook nog eens een film met Sylvia Kristel, want het is eveneens Cult Epics dat vorig jaar het prachtige fotoboek van deze Nederlandse seksbom op de markt gooide.

Ook al speelt ze maar een bijrol, toch draait het in Naakt Over De Schutting volledig rond Kristel. Deze keer met een blonde sexy haartooi en wel als de popzangeres Lilly Marischka. Kristel zong het liedje Hey, A Letter Came Today dat op single verscheen en voor verzamelaars een zeldzaam hebbeding is geworden. Het liedje geschreven door Herman Pieter de Boer (bedenker van ontelbare Nederlandse hits, gaande van Laat Me van Ramses Shaffy tot Annabel van Hans De Booij) is representatief voor de film. Een niemendalletje, maar zo charmant dat het onweerstaanbaar wordt.

SYLVIA KRISTEL in NAAKT OVER DE SCHUTTING (c) The Movie Database (TMDB)
SYLVIA KRISTEL in NAAKT OVER DE SCHUTTING (c) The Movie Database (TMDB)

Met een titel als Naakt Over De Schutting denk je natuurlijk dat het om een seksfilm gaat, maar ook al zie je Kristel geregeld zonder kleren, toch is het komische misdaadthriller zonder ook maar een beetje spanning met als vreemd hoogtepunt een achtervolging tussen twee trams in hartje Amsterdam. Het resultaat is vrij burlesk, maar door de tijdsgeest best wel amusant, alhoewel het niveau van Peppi en Kokki nauwelijks overschreden wordt.

Het verhaal draait om Rick Lemming (Rijk de Gooyer, zeg maar de Alain Delon van Nederland) die in Amsterdam een gokhal uitbaat, maar het liefst van al op zijn dak tussen de duiven zit. Hij verhuurt één van zijn kamers aan de onderwijzeres Penny van der Laan (Jennifer Willems) en houdt er karatekampioen Ed Swaan (een vrij slungelachtige Jon Bluming) als beste vriend op na. Swaan heeft een nieuw liefje, de zangeresje Lilly Marischka (Sylvia Kristel), die naast popzangeres ook gedwongen wordt om mee te spelen in een pornofilm.

Heel wat mensen zullen Naakt Over De Schutting een hopeloos verouderde film vinden en dat is zeker niet overdreven. De achtervolgingen zien er niet uit, de boeven zijn ronduit onnozel en alles wordt in real time gefilmd, zelfs een partijtje op de flipperkast. Maar, en laten we daar maar niet flauw over doen, het is een film die vooral in de belangstelling staat vanwege Sylvia Kristel, en die, hoewel ze je onmogelijk kan zeggen dat ze hierin goed acteert, toch de hele 90 minuten nar zich toe trekt. Je weet wel hoe!


Genre: komedie
Jaar: 1973
Regisseur: Frans Weisz
Cast: Rijk de Gooyer, Jennifer Willems, Jon Bluming, Adèle Bloemendaal, Sylvia Kristel, Ton Lensink
Land: Nederland
Speelduur: 95 minuten

Related posts