Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Laurence Rosenthal ontvangt Lifetime Achievement Award op World Soundtrack Awards
Nieuws

Laurence Rosenthal ontvangt Lifetime Achievement Award op World Soundtrack Awards 

De Amerikaanse componist Laurence Rosenthal zal worden geëerd met een Lifetime Achievement Award tijdens de 23ste editie van de World Soundtrack Awards, die plaatsvinden als afsluiter van Film Fest Gent op zaterdag 21 oktober. De 50ste editie van het festival bekroont zo twee grootmeesters uit de wereld van de filmmuziek. Eerder werd al bekendgemaakt dat ook de Italiaanse componist Nicola Piovani een Lifetime Achievement Award zal ontvangen.

Laurence Rosenthal is een gigant op vlak van het componeren voor film, televisie en theater. Al decennialang is hij een muzikale krachtbron voor vele producties. In zijn al meer dan zestig jaar durende carrière heeft de Amerikaanse componist muziek geschreven voor meer dan honderd films en tv-series, zoals The Young Indiana Jones Chronicles (1992) van George Lucas. Rosenthals vroege werk voor speelfilms omvat de scores voor Daniel Petries A Raisin in the Sun (1961) en Arthur Penns Oscarwinnende film The Miracle Worker (1962).

In de jaren ‘60 vond Rosenthal een creatieve gelijke in acteur-regisseur Peter Glenville, voor wie hij drie filmscores schreef. In 1964 schreef hij de muziek voor een filmbewerking van Becket, wat de componist een Oscarnominatie opleverde voor Beste Originele Score. Het duo werkte nog tweemaal erg succesvol samen, voor de films Hotel Paradiso (1966) en The Comedians (1967). Rosenthals allereerste samenwerking met Glenville was een exotische score voor een Broadwayversie van Rashomon, de Japanse klassieker van Akira Kurosawa. In 1972 kreeg de componist een tweede Oscarnominatie, voor zijn muziek voor Arthur Hillers Man of La Mancha. Andere gelauwerde filmscores van Rosenthal zijn onder meer die van The Return of a Man Called Horse (1976), The Island of Dr. Moreau (1977), Meetings with Remarkable Men (1979), Clash of the Titans (1981), en Inherit the Wind (1999, de laatste film van zowel Jack Lemmon als George C. Scott).

De Lifetime Achievement Award wordt jaarlijks uitgereikt en is een van de hoogste onderscheidingen die de World Soundtrack Awards en Film Fest Gent toekennen aan een componist. Eerdere winnaars waren onder meer George Martin, Krzysztof Penderecki, Frédéric Devreese, Eleni Karaindrou, Gabriel Yared, Peer Raben en Bruno Coulais.

De 23ste World Soundtrack Awards vinden plaats op zaterdag 21 oktober in Capitole Gent.

Tickets zijn nu te koop op filmfestival.be en worldsoundtrackawards.com.

Copyright foto Laurence Rosenthal: Matthew Joseph Peak

Related posts