Subscribe Now
Trending News

Blog Post

KAPSALON ROMY
KAPSALON ROMY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

KAPSALON ROMY 

Met ongebruikelijke tegenzin past de eigenzinnige en soms norse oma Stine op haar hippe en lieve kleindochter Romy omdat haar pas gescheiden dochter Margot het financieel moeilijk heeft om rond te komen. Ze klopt dan ook lange werkdagen waardoor er weinig tijd overblijft om voor Romy te zorgen. Ondanks haar gevorderde leeftijd is Stine nog steeds actief als kapster. Ze heeft nog een uitgebreid vast klantenbestand dat ze op haar eigenzinnige manier verzorgt. Sine moet echter met haar tijd mee want haar boekhouder maakt zich zorgen over haar financiële situatie.

KAPSALON ROMY (c) The Movie Database (TMDB)
KAPSALON ROMY (c) The Movie Database (TMDB)

Romy vindt het helemaal niet leuk dat ze elke dag naar het kapsalon moet. Ras blijkt dat Stine begint te worstelen met symptomen van Alzheimer. Alles wordt plots anders als ze haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Romy realiseert zich dat haar grootmoeder niet alleen op haar past, maar eigenlijk ook zij op haar moemoe. De band tussen de twee groeit terwijl opoe steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever en makkelijker dan anders en ze vertelt openhartig over haar jeugd in Denemarken. Romy staat haar grootmoeder zoveel mogelijk bij in het runnen van het kapsalon, maar als dat niet langer meer lukt, neemt Romy het roer in handen. Wanneer ze Stine nostalgisch hoort mijmeren over haar geboorteland, besluit Romy om omoe’s grootste wens in vervulling te laten gaan. Ze stippelt een eigenwijs reisplan uit en trekt er samen met Stine op uit. De gevolgen van haar goed bedoelde daad zijn niet te overzien.

Kapsalon Romy is de verfilming van de gelijknamige succesroman van de Nederlandse jeugdboekenauteur en scenariste (Minoes, Dolfje Weerwolfje) Tamara Bos. De frisse regie is in handen van Mischa Kamp die we nog kennen van Het Paard van Sinterklaas. Kapsalon Romy is ondanks zijn soms te didactische stijl een heel humane, bitterzoete en bij momenten ontroerende familieprent waarin de verschrikkelijk degeneratieve ziekte Alzheimer wordt benadert vanuit drie verschillende perspectieven (drie generaties) en waarin de levendige dialogen, de vlotte verteltechniek, de heldere beelden en de goede acteerprestaties van Beppie Melissen als de aftakelende grootmoe (goed voor een Gouden Kalf als Beste Actrice), Noortje Herlaar als de sandwich-moeder die zowel haar eigen mama als haar dochtertje moet opvangen, maar vooral het jonge debuterende natuurtalent Vita Heijmen in de huid van de opgewekte Romy, beslist een meerwaarde geven aan dit lichtvoetig en levenslustig familiedrama over een pijnlijk doch brandend actueel onderwerp.


Genre: drama
Jaar: 2019
Regisseur : Mischa Kamp
Cast: Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar, Guido Pollemans
Land: Nederland
Speelduur: 90 minuten

Related posts