Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FILM FEST GENT ONTHULT PLANNEN OVER CINEMA REX
CINEMA REX (c) FILM FEST GENT
Nieuws

FILM FEST GENT ONTHULT PLANNEN OVER CINEMA REX 

In september valt Cinema Rex aan het Maria Hendrikaplein te Gent elke zondag te bezoeken. Het oude cinemagebouw staat voor ingrijpende verbouwingen, maar eerst krijgt iedereen nog eens de kans om binnen te kijken. Intussen sloot Film Fest Gent met sogent een intentieovereenkomst om er een Huis van de Cinema te creëren.

Eind 2023 kocht stadsontwikkelingsbedrijf sogent het pand. Cinema Rex was ooit het mooiste bioscoopgebouw van de stad. Na de sluiting in 1985 raakte het pand in verval. Het gebouw werd eerst gebruikt als een casino en later als opslagruimte. Het gebouw aan het Maria Hendrikaplein, vlakbij het Gentse Sint-Pietersstation, wordt opgeknapt en ingericht als Huis van de Cinema. Daarvoor zal het pand lange tijd verbouwd worden.

Intussen sloten sogent en Film Fest Gent een intentieovereenkomst. Daarin bevestigt sogent de intentie om Cinema Rex een invulling te laten geven door Film Fest Gent. Het Huis van de Cinema moet een aanvulling zijn op het bestaande filmaanbod en moet ook kansen bieden voor andere Gentse filminitiatieven.

Marijke Vandebuerie, algemeen directeur Film Fest Gent: “Gent en film gaan hand in hand. Dat was al zo voordat film bestond, dankzij de wetenschappelijke inzichten van Jozef Plateau. En vandaag is dat nog altijd het geval, dankzij onder meer het jaarlijks filmfestival in onze stad. Film Fest Gent wil Cinema Rex inrichten als een heus Huis van de Cinema waar die traditie verder in kan groeien. We dromen ervan om de kale ruimte terug leven in te blazen. Een moderne Rex, op maat van de noden van de hedendaagse filmbeleving. Een vernieuwd concept waar het publiek het hele jaar door van filmcultuur kan genieten. Hoe dat concept er concreet uit gaat zien, moeten we vanaf nu onderzoeken.”

Het gebouw zal in september vijf zondagen (1, 8, 15, 22 en 29 september) gratis te bezoeken zijn telkens van 10 tot 17 uur. Film Fest Gent zorgt er voor een montage over het verleden, het heden en de toekomst van Cinema Rex. Om veiligheidsredenen zal enkel de benedenverdieping geopend zijn.

Wie een mooie herinnering heeft aan Cinema Rex kan op Open Monumentendag (zondag 8 september) tussen 13u en 17u zijn verhaal kwijt aan een filmploeg van Film Fest Gent. Zo kan het verleden van Cinema Rex nog levendiger gereconstrueerd worden. Wie die dag een anekdote of een verhaal wil komen vertellen, kan zich best vooraf aanmelden via filmfestgent.be/rex.

Related posts