Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DAM STREET (HONGYAN)
DAM STREET (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

DAM STREET (HONGYAN) 

Het verhaal van Dam Street speelt zich af in een dorp in het Zuidwesten van China anno 1983. Door een onbeholpen seksueel avontuurtje met haar vriendje Wang Fe, raakt de 16-jarige Xiao-Yun zwanger. Ze heeft de rigide Chinese zeden met de voeten getreden en dat komt haar duur te staan. Beide tieners worden van school gestuurd. Met de hulp van Wang Fe’s zus, baart Xiao-Yun de baby. De verpleegster staat zonder medeweten van de moeder, de zuigeling af ter adoptie.

Xiao-Yun denkt dat haar baby dood is en wordt diep verdrietig aan haar lot overgelaten. Tien jaar later komt ze als derderangs zangeres aan de bak in een onhebbelijk en rondtrekkend zang- en dansgezelschap. De jonge vrouw heeft haar verleden nog niet verwerkt. Bovendien wordt ze in haar dorp lastiggevallen door de mannelijke bevolking die haar nog steeds als sloerie aanziet en verwijt. Ze wordt door het plaatselijke publiek veracht, gemanipuleerd en vernederd.

DAM STREET (c) The Movie Database (TMDB)
DAM STREET (c) The Movie Database (TMDB)

Hoewel ze een relatie aangaat met een gehuwde man, vindt ze vriendschap en rust bij Xiao-yong, een vroegrijpe, nieuwsgierige jonge leerling van haar moeder. Stilaan werpt Xiao-yong zich op als haar beschermer en ontpopt er zich een hechte vriendschap tussen beiden. Om haar leven terug op orde te brengen, kan Xiao-yun enkel terugvallen op zichzelf. Uiteindelijk krijgt ze te kampen met een ethisch dilemma.

Dam Street is een mooi gefotografeerd, ongedwongen en intiem Chinees contemporain melodrama waar fijnzinnig wordt gereflecteerd over edelmoedigheid, exceptie, dédain, vriendschap, eigenwaarde, liefde, sociale culturele inwerking en uitsluiting. 

De structuur staat haaks op de lineaire en langzame verteltrant – twee belangrijke momenten worden niet in beeld gebracht, maar vervangen door statische tussentitels – waardoor het ritme van de film wordt afgebroken en de voorspelbaarheid wordt geaccentueerd. 

De sfeer, de sterke en ingetogen acteerprestaties, de meeslepende muziekscore van het duo Dong Wei en Liu Sijun en de intelligente mise-en-scène – filmmaker Li Yu werd bekroond als beste regisseur op het Filmfestival van Gent in 2005 – leunen dicht aan bij het vroege werk van grootmeester Zhang Yimou.


Genre: drama
Jaar: 2005
Regisseur: Li Yu
Cast: Liu Yi, Huang Xingrao, Li Kechun, Wang Yizhu, Liu Rui
Land: China
Speelduur: 93 minuten

Related posts