Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CLOSE TO HOME (KAROV LA BAYIT)
CLOSE TO HOME (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

CLOSE TO HOME (KAROV LA BAYIT) 

Smadar is een opstandige, alleenwonende en mondige griet. Mirit is een eerbaar, bij haar ouders inwonende twijfelaarster. Deze twee 18-jarige karakters worden in het kader van hun militaire opleiding verplicht om met elkaar op te trekken. Ze moeten samen patrouilleren in de straten van het rumoerige Jeruzalem en krijgen de weinig sympathieke opdracht om Arabische passanten aan te spreken, hun identiteitsbewijs te controleren en de gegevens te registreren op speciale formulieren.

Bovendien worden ze voortdurend en nauwlettend in het oog gehouden door een frenetieke commandante. Deze situatie zorgt uiteraard voor heel wat bonje tussen de jonge meisjes. Toch is er nog tijd om stiekem wat te roken, drinken, rusten, eten, dansen én verliefd te worden. Stilaan ontpopt er zich een streepje sympathie tussen de beide groentjes. Wanneer ze op een dag ingrijpend en verrassend worden geconfronteerd met de ‘explosieve’ realiteit in de claustrofobische medina van het heilig beschouwde Jeruzalem, vallen er slachtoffers en zijn de meiden serieus van hun melk.

CLOSE TO HOME (c) IMDB Pro
CLOSE TO HOME (c) IMDB Pro

Ofschoon het verhaal potentieel interessante onderwerpen bevat – een vrouwelijke legereenheid, de relatie tussen contretypes en het aangebrande Palestijns/Israëlische geschil – maken de regisseuses Vardit Bilu en Dalia Hagar (Summer at Erica’s) geen enkel politiek of sociaal maatschappelijk kattenbelletje.

Door deze makke aanpak is Close to Home een coming-of-age-prent van dertien in een dozijn. Gelukkig wordt er overtuigend geacteerd door de jonge protagonisten en straalt de film authenticiteit uit mede dankzij de gekregen hulp van het leger en de toelating van de autoriteiten om in de omstreden en rumoerige hoofdstad te filmen. Deze Israëlische prent won in 2006 de C.I.C.A.E.-Award op het Filmfestival van Berlijn.  
 


Genre: drama
Jaar: 2005
Regisseur: Vardit Bilu, Dalia Hagar
Cast: Neama Shendar, Smadar Sayar, Katia Zinbris, Ami Weinberg, Sharon Raginiano
Land: Israël
Speelduur : 90 minuten

Related posts