Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HOLLYWOOD AAN DE SCHELDE – HET BOEK
HOLLYWOOD AAN DE SCHELDE
Boeken

HOLLYWOOD AAN DE SCHELDE – HET BOEK 

Tegelijkertijd met de film is er ook Robbes Hollywood aan de Schelde – Het Boek uitgebracht. Het boek is een heel fraaie productie van uitgever Pandora Publishers, de vzw KMO Promoties en met medewerking van de VVF (Vereniging van de Vlaamse Pers).

Talrijke gekende auteurs (Linda Asselbergs, Lukas De Vos, Frank Heirman, Willy Magiels) vertellen op intrigerende manier over de groei van de Vlaamse Film waarin Robbe De Hert als uithangbord van de Antwerpse cinema uiteraard een belangrijke rol heeft gespeeld. In zijn voorwoord met als titel: ‘Robbes Laatste Krachttoer’, schetst Willem Thijssen – tevens uitvoerend producent van de prent – hoe de film is ontstaan en over hun mutuele en lange onderlinge samenwerking. Vervolgens onderstreept Freddy Michiels in een vlot leesbare tekst welke belangrijke rol journalist Fernand Papon (voormalig adjunct–hoofdredacteur van De Nieuwe Gazet en jarenlang voorzitter van de Antwerpse Filmpersbond) heeft gespeeld in het beeld brengen van de Vlaamse filmgeschiedenis en hoe baron Georges Heylen van Antwerpen pas écht het Hollywood aan de Schelde heeft gemaakt.

In tien navolgende hoofdstukken krijg je aan de hand van een uitstekend interview met De Hert dat werd afgenomen door Erik van Looy en Jan Verheyen, een uitgebreide filmografie (als sluipt er wel een typfoutje in de titel van de Janssen en Janssens-film) en biografie van De Hert, historisch gestoffeerde bijdragen over onder der meer de cinematografische naweeën van de oorlogsjaren, de correlatie tussen kunst en economie en het feit dat het altijd beter is om een film te maken dan er geen te realiseren, zo’n 206 bladzijden boeiende en sterk variërende lectuur, aangeboden. Daarenboven is het boek fraai geïllustreerd met esthetische zwart-wit en kleurenfoto’s, opmerkelijk mooie filmaffiches en nuttige lijsten van onder meer de duurste en meest succesvolle Belgische films, functionele adressen en een praktisch personenregister.

Het is frappant hoe dit onmiskenbaar naslagwerk hand in hand gaat met de gelijknamige film. Beide zullen beslist de geschiedenis ingaan als boeiende en nuttige referentiepunten.

Hollywood aan de Schelde
HOLLYWOOD AAN DE SCHELDE

Related posts