Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BOOK CLUB : THE NEXT CHAPTER
BOOK CLUB: THE NEXT CHAPTER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BOOK CLUB : THE NEXT CHAPTER 

In 2018 verscheen Book Club, wat een Amerikaanse romantische komedie is over vier vrouwen op leeftijd die al 40 jaar naar een maandelijkse boekenclub gaan en op een dag besluiten om Fifty Shades of Grey van E. L. James in hun winkelmandje te gooien, wat zoals verwacht leidt het tot een heropflakkering van hun seksuele verlangens. Voor de Amerikaanse bioscoopbezoekers was dit reden genoeg om er massaal voor naar de bioscoop te trekken. De romcom met Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen en Mary Steenburgen kostte slechts 14 miljoen dollar, maar bracht wel 104 miljoen dollar op. Door de covid-pandemie heeft men vijf jaar moeten wachten alvorens een sequel op het bejaarde publiek kon afvuren.

Wie weet hadden de bioscoopgangers zich destijds bekocht gevoeld bij het kopen van een kaartje, want hoewel dezelfde cast werd ingezet ging de vlieger deze keer niet op. De film kreeg het bij de Amerikaanse pers hard te verduren, terwijl je er bij ons geen letter over las. Book Club: The Next Chapter werd in onze contreien dan ook – zoals verwacht – een straight to dvd-release.

BOOK CLUB: THE NEXT CHAPTER
BOOK CLUB: THE NEXT CHAPTER (c) The Movie Database (TMDB)

Niet alleen de vier leading ladies waren de kop van jut, maar ook Bill Holderman die opnieuw aan het roer mocht staan, kreeg het hard te verduren. Een naam overigens die je niet meteen hoeft te kennen. Zelfs niet als je vaak in het filmquiz-circuit vertoeft, want deze Book Club-titels zijn de enige films waar zijn naam onder staat.

Een filmtitel die overigens voor de nodige verwarring kan zorgen. Ook al denk je dat je hier te maken krijgt met een verhaal over vier oude dames die met hun neus in de boeken zitten, is dat toch niet het geval. Er wordt hooguit één minuut over literatuur gepraat en met De Alchemist van Paolo Coelho valt er welgeteld één boektitel. Voor de rest palaveren de zeventigjarige dames vooral graag over seks, zelfs al hangen sommige van hun echtgenoten net niet aan de zuurstoffles.

Vivian (Jane Fonda op haar slechtst en meest irritante) spant de kroon. Weldra wil ze in het huwelijksbootje stappen met de welgestelde Arthur, een rol van Don Johnson die uit deze hoop bejaarden er nog het beste van al uitziet en dat ook omzet in acteren. De dolgelukkige Vivian trakteert haar vriendinnen op een vrijgezellenreis naar Italië met als hoogtepunt een bruiloft in Toscane.

Zo gezegd zo gedaan en een reden voor Bill Holderman om de kijker plat te walsen met toeristische beelden die je al honderd keer hebt zien passeren en een plejade aan voorspelbare liedjes bevat, of wat dacht je van Gloria van Umberto Tozzi of Felicità van Al Bano en Romina Power? Het gejaag op oud mannenvlees begint in Rome, gaat verder naar Venetië en eindigt ten slotte in Toscane. Dat er tussen al deze steden ook nog een behoorlijk pak kilometers ligt, lijkt scenarist Erin Simms niet in het minst te deren.

Het is duidelijk dat de makers met Book Club: The Next Chapter hun pijlen op een specifiek ouder publiek hebben gericht en dan nog het liefst het soort oudjes die houden van aangebrande Tony Bell-achtige moppen waar geen mens zich aan stoot. Book Club: The Next Chapter valt nog het best te vergelijken met And Just Like That…, het vervolg op Sex and the City. Voor de trouwe fans is het waarschijnlijk best nog wel leuk om de oude gloriën van weleer nog eens terug te zien, ook al is het best moeilijk om nog Candice Bergen of Andy Garcia onder de vele rimpels te herkennen. Wie zich niet tot deze doelgroep rekent weet dat het om een film gaat waar je best met een boog langs loopt. Deze titel is bij ons verschenen op Universal via dvd en is vanaf nu in de winkelrekken te vinden.


GENRE: romantische komedie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Bill Holderman
CAST: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson, Giancarlo Giannini, Andy García, Don Johnson
LAND: USA

Related posts