Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE DIARY OF A TEENAGE GIRL
THE DIARY OF A TEENAGE GIRL (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE DIARY OF A TEENAGE GIRL 

De filmwereld duikt steeds vaker in de boekenkast: Testament of Youth, The Fault in Our StarsBoomerang, Black Mass, Carol, Black, Problemski Hotel, Little Women, On Chesil Beach, Emma, Where the Crawdads Sing, Im Westen Nichts Neues, Le Otto Montagne en uiteraard ook de succesvolle entertainende golf aan young-adult-adaptaties (Harry Potter, The Twilight-saga, The Hunger Games, Paper Towns, The Fault in Our Stars, Vampire Academy). Deze trend blijft hip want zo debuteerde bijvoorbeeld de jonge Amerikaanse A Walk Among The Tombstones-actrice Marielle Heller op aanzienlijke wijze als cineaste met haar luchthartige verfilming van Phoebe Gloeckners populaire semi-autobiografische grafische roman The Diary Of A Teenage Girl uit 2002.

Even terugspoelen naar San Francisco tijdens de swingende jaren ’70: er heerst een wonderlijke vrijheid-blijheidsfeer. Vredevolle hippies rollen gehuld in opvallende bontkragen en wijde broekspijpen het bloementapijt uit waarop ze aan vrije seks doen, blijgeestig drugs consumeren, polaroidfoto’s nemen en ‘originele’ vinyl-lp’s draaien. In deze ‘alles kan, niets moet’-periode verkent de vijftienjarige Minnie Goetze haar onzekerheden en beproevingen door middel van expressieve tekeningen en vertrouwt ze haar getroebleerde gedachten toe aan een taperecorder. Als ze op een avond alleen is met de vijfendertigjarige vriend van haar moeder, wordt ze voor het eerst geconfronteerd met haar ontluikende seksualiteit. Beide verliezen de controle en rollebollen er vrolijk op los. Minnie voelt zich zowel gelukkig als verward. Is het kalverlust of echte liefde?

THE DIARY OF A TEENAGE GIRL
THE DIARY OF A TEENAGE GIRL (c) The Movie Database (TMDB)

Indie-regisseuse Marielle Heller serveert in haar prikkelend speelfilmdebuut waarin ze absoluut niets of niemand veroordeelt, een subtiele, eerlijke, frisse en heel plezante kijk op de psyche én seksuele ontdekkingstocht van een bijdehandse artistieke tiener. Origineel aan dit coming-of-age-verhaal is dat je de hele film meekijkt door de ogen van het tienermeisje en vaststelt dat ze niet het slachtoffer is, maar wel de ontluikende jonge dame die bewust seks wil en er zelf driftig naar op zoek gaat.

Deze onstuimige seksjacht wordt bovendien nostalgisch opgeluisterd door stevige songs van onder meer Heart, Nico, T. Rex, The Stooges, Frankie Miller en sprankelend geïllustreerd aan de hand van prachtige animatietekeningen – stijl The Yellow Submarine van The Beatles – die tot leven komen op het scherm. De vertolking van Bel Powley is zowel hartveroverend als revelerend en de Zweedse True Blood-hunk Alexander Skarsgård zet zijn vlijmscherpe tanden overtuigend in de rol van Minnie’s oudere ‘sekspartner’.

Daarenboven zet Kristen Wiig als een gescheiden moeder en bib-secretaresse die dronken en stoned ‘geniet’ van haar vrije leventje, een magnetische vertolking neer. Uiteraard schreeuwde men vanuit de conservatieve hoek in de VS, moord en brand over Hellers provocerende debuut. Controverse of niet, de film was een hit op het Sundance Film Festival, won de Grand Prix binnen de Generation 14-plus-competitie op het filmfestival van Berlijn en het Vlaamse productiehuis Caviar schoot met zijn eerste Amerikaanse productie pardoes in de roos waardoor men sindsdien op de Caviar-bureau’s uiteraard met een brede glimlach voorleest uit The Diary Of A Teenage Girl.


GENRE: komedie, drama, romance
JAAR: 2015
REGISSEUR: Marielle Heller
CAST: Bel Powley, Alexander Skarsgård, Kristen Wiig, Miranda Bailey
LAND: USA


Related posts