Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BELLAS MARIPOSAS
BELLAS MARIPOSAS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BELLAS MARIPOSAS 

Als je als regisseur met Fellini wordt vergeleken, dan weet je dat je op rozen zit. Het overkwam Salvatore Mereu. En terecht, want zijn laatste prent Bellas Mariposas (Italiaans voor mooie vlinders) was één van de hoogtepunten uit het filmjaar 2013.

In Bellas Mariposas volgen we één dag uit het leven van de twaalfjarige Caterina (Sara Podda). Ondanks de triestheid van het bestaan die zij dagelijks in de sloppenwijk van Sardinië ziet, blaakt het jonge meisje van levenslust. Ze is pienter genoeg om te snappen dat de wereld geen aards paradijs is, maar ze heeft nog haar dromen. Dat is nou net iets wat haar luie vader (Maria Loi) niet heeft.

De luiwammes heeft in zijn leven nog geen dag gewerkt, het enige waaraan hij denkt zijn pornofilms en het bepotelen van de jonge meisjes uit de buurt. Met haar broers is het al even erg gesteld, want die zitten allemaal in een crimineel milieu verstrikt. En toch geniet Caterina van haar jonge leven. Samen met haar hartsvriendin Luna (Maya Mulas) trekt zij naar het strand, ofschoon zij daar ook tijdens het genieten van een ijsje wordt geconfronteerd met smerige dingen zoals pedofilie.

Salvatore Mereu inspireerde zich op het boek van Sergio Atzeni. We volgen de wereld door de ogen van een kind dat op het punt staat om vrouw te worden. Ze heeft al lang door dat zij, net als de haar omringende personages, haar leven zal slijten in de wijken waar armoede welig tiert. Het laatste stukje dat van haar kinderjaren is overgebleven is haar naïeve hoop dat zij aan dit onrecht zal kunnen ontsnappen.

Het is dat contrast dat van Bellas Mariposas zo’n intrigerende film maakt en natuurlijk ook de fenomenale vertolking van de cast. Sara Podda maakt diepe indruk en is het misschien wel meest indrukwekkende kindsterretje sinds David Bennent, de jonge Oskar uit Volker Schlöndorffs meesterwerk Die Blechtrommel. Een film waarmee je Bellas Mariposas (weliswaar zonder de oorlogsterreur) zelfs mee kan vergelijken.

GENRE: coming of age, drama
JAAR: 2012
REGISSEUR: Salvatore Mereu
CAST: Sara Podda, Maya Mulas, Davide Todde
LAND: Italië

Related posts