Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FRANCES HA
FRANCES HA (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FRANCES HA 

In Frances Ha maken we kennis met de 27-jarige Frances, een klunzige aspirant-danseres die als stand-in werkt bij een gezelschap. Hoewel ze ervan droomt om ooit de wereld te veroveren loopt ze niet hoog op met haar job, moet ze haar appartement delen en zit bovendien haar vriendschap met hartsvriendin Sophie er plotsklaps op. Toch blijft ze opgewekt door het leven dartelen.

Frances Ha is een modern en tragikomisch hersenspinsel van de in Brooklyn geboren Noah Baumbach, scenarist van het coole Fantastic Mr. Fox en later Barbie en regisseur van onder meer The Squid And The Whale, Margot At The Wedding en Greenberg. In de lijn van zijn vorige films steekt ook Frances Ha boordevol lekkere humor, spitse dialogen, behaaglijke details en heerlijke observaties over humane en herkenbare items.

FRANCES HA
FRANCES HA (c) The Movie Database (TMDB)


Terwijl je geniet van de ludieke perikelen van de zonnige Frances (met veel enigma en naturel vertolkt door Greta Gerwig, co-scenariste en Baumbachs levenspartner), dwingt zich automatisch een vergelijking op met Jan Ole Gersters verrukkelijke Oh Boy. Beide films draaien zwierig rond jonge personages die zichzelf voortdurend voor de voeten lopen in een contrastrijke zwart-wit gefotografeerde metropool. Berlijn is ingewisseld voor New York en de mannelijke nihilist uit Oh Boy is in Frances Ha vervangen door een vrouwelijke optimist.

Ofschoon het Oh Boy-déjà vu-effect (inclusief het dunne verhaaltje) is Frances Ha een knappe hommage aan Woody Allens meesterlijke Annie Hall én de nouvelle vague. Baumbach voorziet zijn luchtige urbane lowbudget-fabel trouwens van prachtige muziek van wijlen-Georges Delerue, de nouvelle vague-componist bij uitstek en precies dat opgewekte toemaatje geeft de charismatische Frances een speelse Ha-meerwaarde.

GENRE: drama
JAAR: 2012
REGISSEUR: Noah Baumbach
CAST: Greta Gerwig, Mickey Sumner
LAND:  USA

Related posts