Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FRUITVALE STATION
FRUITVALE STATION (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FRUITVALE STATION 

Fruitvale is een metrostation in de binnenstad van San Francisco dat vanaf oudejaarsnacht 2009 een wrange nasmaak kreeg. Middenin de chaos van de feestdrukte greep een veiligheidsagent per abuis een revolver in plaats van zijn taser gun en schoot de 22-jarige Oscar Grant neer. Omstanders konden het incident filmen met hun mobieltje en het filmpje ging wereldwijd op het net.

Regisseur Ryan Coogler is ervan overtuigd dat het maken van een prent meer effect heeft dan een vuilnisbak door het raam kieperen en draaide daarom Fruitvale Station. De film werd, zoals verwacht, een lieveling op diverse filmfestivals en op Sundance veroverde hij de juryprijs.

FRUITVALE STATION
FRUITVALE STATION (c) The Movie Database (TMDB)


Coogler schetst de 24 uur die voorafgaan aan het fatale incident. Oscar Grant (Michael B. Jordan) heeft besloten dat hij het komende jaar zijn leven zal beteren. Dat is nodig, want de vader van een 4-jarige dochter heeft net zijn baantje als winkelbediende verloren omdat hij nog maar eens te laat op de werkvloer arriveerde. Hij belooft zijn vrouw om zich niet meer in te laten met het verkopen van drugs en gooit daarom een grote partij marihuana in de rivier. Samen met zijn vrienden wil hij het vuurwerk in San Francisco bijwonen om Nieuwjaar te vieren. Maar dan gebeurt het onvermijdelijke. Hij wordt herkend door een lid van een rivaliserende straatbende en er ontstaat een meppartij in de tramwagon.

Een zeer aangrijpend verhaal dat de kijker bij het nekvel grijpt. De acteerprestaties zijn van een torenhoog niveau, de film heeft een ongelooflijke vaart en de geweldsscène op het perron is verbluffend. Alleen speelt Coogler het spel ontzettend vals. Oscar wordt afgeschilderd als een brave jongen die niks op zijn kerfstok heeft. Maar dat is niet zo. Grant is en blijft een gewezen drugsdealer en het is niet omdat hij plots heeft besloten om zijn leven te beteren dat hij daarom een brave jongen is. Desalniettemin is Fruitvale Station een zeer sterke film!

GENRE: drama
JAAR: 2013
REGISSEUR: Ryan Coogler
CAST: Michael B. Jordan, Melonie Diaz, Octavia Spencer
LAND:  USA

Related posts