Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LAILA’S BIRTHDAY
LAILA'S BIRTHDAY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LAILA’S BIRTHDAY 

Abu Laila kwam ooit aan de bak als rechter, maar omdat het Palestijnse Ministerie van Justitie ‘failliet’ is, wordt hij gedwongen om zijn gezin te onderhouden als taxichauffeur. Op de ochtend van zijn dochters verjaardag belooft hij om ’s avonds een verjaardagstaart mee naar huis te nemen. Eerst moet hij zelf de dag nog zien door te komen. Geen sinecure want iedere werkdag is een nachtmerrie. Hij moet bewapende cliënten in zijn auto toelaten, woedende passagiers vervoeren, zijn auto laten versieren voor een huwelijksoptocht, gevaarlijke checkpoints en terreurtaferelen ontwijken en bovendien is hij ook nog getuige van een bomaanslag.

Hoewel Rashid Masharawi zowel acteur, producent als scenarist is, begon hij zijn carrière als documentair filmmaker. Gelukkig zet hij ook regelmatig een stap naar de fictiefilm (CurfewTicket To Jeruzalem). Laila’s Birthday is echter niet te vergelijken met andere films uit de Palestijnse gebieden want hier wordt geen politiek statement gedeclameerd. Je wordt daarentegen getrakteerd op een vaardige, luchtige en bijna simpele aaneenrijging van gortdroge, uit het leven gegrepen, grappige en vooral burleske, faits divers die bovendien een hoopvolle metafoor vormen voor de chaotische urbane ‘zin van het leven’ in ‘Het Beloofde Land’.

De regie is trefzeker, Mohamed Bakri (Private, The Body) als de vader, is heel overtuigend en de ogenschijnlijk banale observaties worden functioneel begeleid door een ingetogen soundtrack. De scène waarin Abu wordt tegengehouden door een politieagent doch niet om hem een bekeuring te geven, maar met de vraag of hij zijn auto niet verkoopt, is typisch voor deze tragikomedie en bijgevolg een garantie voor anderhalf uur entertainment.

GENRE: drama
JAAR: 2008
REGISSEUR: Rashid Masharawi
CAST: Mohammad Bakri, Areen Omari, Nour Zoubi, Housam Abu Aishe, Valantina Abu Aq’ssah
LAND:  Palestina, Tunesië, Nederland

Related posts