Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DEAD SHOT
DEAD SHOT (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

DEAD SHOT 

In South Armagh in Noord-Ierland, 1975. Over zijn toeren voert Michael O’Hara zijn hoogzwangere vrouw Carol in een ijltempo naar het plaatselijk ziekenhuis waar ze moet bevallen. Onderweg wordt hij tegengehouden door enkele Britse soldaten. O’Hara vlucht uit de auto, maar door deze chaotische situatie die daardoor ontstaat, schiet een van de soldaten – die de bedoening totaal verkeerd inschat – Carol dood.

Een zwaar misdrijf waarvoor de militair zou moeten veroordeeld worden. In plaats daarvan wordt hij gerekruteerd door Holland, het hoofd van een speciaal anti-terreurteam van de Met-politie, die diep onder de indruk is van de ‘schuldige’ soldaat zijn vaardigheden. O’Hara blijkt een opgejaagde en door de Britse troepen gezochte IRA-paramilitair te zijn en het gevecht tegen de IRA moet in al zijn hevigheid tenslotte doorgaan. O’Hara laat het hier echter niet bij. Integendeel is hij vastbesloten om koste wat het kost wraak te nemen op de moordenaar van zijn vrouw.

Het is nu iets meer dan een kwarteeuw geleden dat het Goedevrijdag-akkoord, ook wel het akkoord van Belfast genoemd, werd ondertekend. Toen een belangrijke stap in het vredesproces in Noord-Ierland. Door deze ondertekening kwam er een tijdelijk einde aan de bloedige conflicten die Noord-Ierland decennialang kenmerkten. Maar hoe fragiel deze vrede is, werd de afgelopen jaren duidelijk toen niemand echt wist wat er met het land zou gebeuren in de nasleep van de Brexit. Het geschil over de vraag of het herenigd moest worden met de rest van Ierland of deel moest blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk, dreigde opnieuw uit te barsten.

DEAD SHOT
DEAD SHOT (c) The Movie Database (TMDB)

Dead Shot neemt ons mee terug naar de jaren ’70, toen dit geschil nog steeds heel actueel was en aan beide kanten veel slachtoffers eiste. In Dead Shot wordt dit conflict geïllustreerd aan de hand van twee mannen die tegenover elkaar staan. De ene vecht voor de IRA, dat voorstander is van hereniging, de andere voor het Britse leger, dat precies dit moet voorkomen. Uiteindelijk blijken de twee slechts onbeduidende kleine radertjes te zijn in de vicieuze cirkel van geweld dat hier door het regie- en schrijversduo Thomas en Charles Guard wordt geserveerd als een matige mix van drama en thriller.

Dead Shot is gebaseerd op een origineel scenario van Ronan Bennet (Face, Public Enemies) dat op zijn beurt is geïnspireerd op het boek The Road to Balcombe Street van Steven P. Moysey uit 2008. De film is verpakt als een solide, typisch Britse wraakthriller, maar enerzijds is het verhaal serieus gedateerd en anderzijds zijn er te weinig scènes waarin het echt spannend wordt. Het is de regisseurs duidelijk meer te doen om het creëren van de groezelige sfeer en dito look van de conflictueuze jaren ‘70. Er wordt bovendien veel te weinig actie geserveerd om de aandacht van de kijker vast te houden en is het verhaal te loom en vrij suffig.

Positief aan Dead Shot is dan weer dat de filmmakers bewust geen partij kiezen in de tumultueuze en subjectieve conflictsituatie en dat Mark Strong (mét haar deze keer) in de rol van Holland, zijn uiterste best doet om het geheel toch min of meer geloofwaardig te houden. In zijn beperkte schermtijd speelt hij al de overige acteurs (Colin Morgan, Aml Ameen, Felicity Jones) van het doek. Dead Shot is bijgevolg enkel geslaagd te noemen als herinnering aan een bloedig conflict, over and out.  

GENRE: thriller, oorlog
JAAR: 2023
REGISSEUR: Thomas Guard en Charles Guard
CAST: Colin Morgan, Aml Ameen, Felicity Jones, Mark Strong, Máiréad Tyers
LAND: UK

Related posts