Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FILMS OVER MUZIEK
STOP MAKING SENSE (c) The Movie Database (TMDB)
Fokke tipt

FILMS OVER MUZIEK 

Er zijn veel goede films en documentaires over muziek. Die Disney+ docu reeks The Beatles: Get Back duurt 8 uur, maar in ongeveer dezelfde tijd kun je beter deze 5 (VIJF) films (her)bekijken.

LOVE & MERCY (2014)
Enorm boeiende kijk in het leven van Beach Boy Brian Wilson. John Cusack speelt de oudere versie en Paul Dano, de jongere versie. Andersom zou raar zijn. Ze doen dat beiden zeer goed en hadden er minstens een Oscar nominatie moeten krijgen. We krijgen met deze film duidelijk geen chronologische of slijmballen film waar veel biopics zich helaas aan schuldig maken. Als je de goedkeuring van het onderwep of zijn familie moet krijgen dan worden vaak de scherpe en donkere kantjes van het verhaal gehaald. Dat is hier gelukkig nauwelijks gebeurd. Zeer vakkundig gemaakt door regisseur Bill Pohlad die nog 2 films maakte die ik niet gezien heb en nu ga proberen op dvd te vinden. En trouwens ELKE film met Paul Giamatti is het bekijken waard. Jazekerwel. Zelfs Tim Burtons Planet Of The Apes.





SING STREET (2016)
Hoe krijg je een vriendinnetje? Door een bandje te beginnen, natuurlijk! Een in de jaren 80 in Dublin opgroeiende kereltje begint een bandje om te ontsnappen van de realiteit en om een meisje te kunnen versieren. Deze film werd me opgedrongen door Xander De Rycke en ik heb er geen moment spijt van gehad. Een van de beste films van 2016. De sfeer, de muziek en de acteurs zijn geweldig. Een fantastische en door mij veel gedraaide soundtrack met liedjes die heel erg op jaren 80 dingen lijken en toch origineel een aanstekelijk zijn. Regisseur John Carney maakte nog een aantal films die vaak ook een muzikale hoek hebben en absoluut de moeite waard zijn. Check ZEKER ook de film Once.


POLY STYRENE : I AM A CLICHE (2021)
Zeer leuke docu over een Brits punk icoon die ik eerlijk gezegd niet zo goed kende. Ik kende misschien maar een half liedje van X-ray Spex. Poly Styrene was een boeiende en zeer talentvolle vrouw en matige moeder. De goed gemaakte film vertrekt van haar dochter en doet niet aan talking heads. Veel mooie beelden uit die enorm fascinerende Britse punkperiode die ik net niet heb mee gemaakt…


CONTROL (2007)
Een biografische film over Joy Division en zanger Ian Curtis zeer mooi en integer in beeld gebracht door (fotograaf) Anton Corbijn. Als rockfotograaf had Corbijn Joy Division meermaals gefotografeerd en maakte met die band een paar iconische beelden. Ook maakte hij de videoclip van hun song Atmosphere. Dus hij was de perfecte man om dit verhaal te verfilmen. De cast is ook subliem. Sam Riley en Samatha Morton zijn perfect als Ian en Debbie Curtis. Een heel erg mooie film die ondanks het verhaal ook veel vrolijke stukken heeft.


STOP MAKING SENSE (1984)
De concertfilm waar Talking Heads het concept van een liveconcert en het concept van de concertfilm in 1984 heruitvinden. Het is onmogelijk om deze film te overschatten. Behalve de geniale muziek, zijn de fantastische beelden en visuals een lust voor het oog. Maar ook het spelplezier van de bandleden is aanstekelijk. Jonathan Demme heeft hier een meesterwerk gemaakt. Ik heb deze film minstens 38 keer gezien. En blijkbaar wordt hij dit jaar geremasterd en komt hij door A24 terug (in de cinema) uit. Het allerstrafste is dat zanger David Byrne met American Utopia (2020) het concept van een liveconcert en het concept van de concert film NOG EENS heeft heruitgevonden. Die man is dus gewoon een genie. De film wordt dit jaar door A24 weer in de bioscoop gebracht. Hopelijk ook in België.

Related posts